IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Qoros и Koenigsegg показаха двигател от нов тип

Бензиновият агрегат е без разпределителен вал

15:00 | 30.04.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Qoros</p>

Снимка: Qoros

Китайската марка Qoros в сътрудничество с шведската компания FreeValve, принадлежаща на автомобилния производител Koenigsegg, разработиха концептуален автомобил, оборудван с бензинов двигател от ново поколение.

Основната особеност на агрегата, чиято премиера се състоя на автосалона в Пекин, е отсъствието на разпределителен вал и на всички елементи, нужни за неговото функциониране. Вместо тях работи пневматична система с хидравлично налягане, управлявана по електронен път. Тя се нарича PHEA – Pneumatic-Hydraulic-Electric-Actuator.

Според създателите на технологията отсъствието на стандартния механизъм значително повишава точността на отваряне и затваряне на клапаните. Новият двигател може да включва и изключва различен брой цилиндри, както и да работи в 3 основни термодинамични цикъла.

„Вярвам, че в обозримо бъдеще в автомобилната индустрия ще се извърши преход именно към двигатели с подобни механизми, като това може да се сравни с отказването от карбураторите в полза на директното впръскване на гориво”, заяви Кристиан фон Кьонигсег, собственик на едноименната компания.

Създателите на двигателя допълват, че подобни мотори ще бъдат по-леки, по-икономични и по-производителни от стандартните двигатели с вътрешно горене. Тяхното пускане в употреба ще увеличи живота на конвенционалните бензинови мотори, които постепенно биват измествани от хибридите и електромоторите.

Още новини с автомобилна тематика четете в Automedia.bg
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още