IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руски милиардер купува пистата "Нюрбургринг"

Предприемачът Виктор Харитонин вече притежава 2/3 от легендарната писта

16:52 | 31.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Руски милиардер купува пистата "Нюрбургринг"

Руският милиардер Виктор Харитонин, който е съсобственик на фармацевтичната компания "Фармстандарт", придоби 2/3 от акциите на германската фирма Capricorn Nurburgring Besitzgesellschaft (CNBG). От своя страна тя още през април тази година обяви, че е купила пистата "Нюрбургринг", съобщава изданието Wirtschafts Woche.

Шефът на Capricorn - Робертино Вилд, обаче така и не успя да се разплати с предишните собственици на трасето и бе принуден да продаде своя дял на Харитонин. Компанията Capricorn, занимаваща се с производство на резервни части за спортни автомобили, закупи пистата от фирмата KPMG, която бе назначена за управител на "Нюрбургринг" след фалита на на предишния собственик - дружеството Nuerburgring Automotive GmbH (NAG).

За целта Вилд създаде нова компания - CNBG, която трябваше да изпълнява договора, подписан по-рано от NAG. Според него компанията взима под аренда пистата от правителството на провинция Райнланд-Пфалц. Сумата по сделката бе за 100 млн. евро, които Вилд и фирмата му трябваше да платят. Те обаче не успяха да го сторят и внесоха едва 23 млн. евро, а за да осигури следващия транш, собственикът на CNBG бе принуден да заложи своята колекция от картини.

В крайна сметка обаче германският бизнесмен се отказа от сделката и потърси помощ. От своя страна Харитонин е проявил интерес, тъй като е запален любител на автомобилния спорт. През тази година руснакът, чието състояние възлиза на 1.5 млрд щатски долара, участва в италианското рали за издържливост Mille Miglia с Mercedes-Benz 500K от 1935 г.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:07 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още