IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шойбле критикува мениджърите на VW заради бонусите

Въпреки Дизелгейт и огромната загуба мениджърите настояват за допълнителните плащания

08:31 | 02.05.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Главният изпълнителен директор на&nbsp;VW Матиас Мюлер. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Главният изпълнителен директор на VW Матиас Мюлер. Снимка: Ройтерс

Германският федерален министър на финансите Волфганг Шойбле не одобрява упоритостта на членовете на Борда на директорите на германския автомобилен концерн Volkswagen да получат бонуси на фона на аферата с манипулираните газове.

„Аз не разбирам това, ако вкараш една голяма компания, част от DAX, в една животозастрашаваща криза, а след това защитаваш собствените си бонуси в публичен дебат", каза Шойбле пред Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. „Това показва, че нещо не работи, нещо не е наред".

В Надзорния съвет на Volkswagen Group наскоро се разрази ожесточен спор за изплащането на бонуси. Въпреки острите критики от страна на политиците и представителите на работниците, мениджърите настояват за плащането - независимо от дълбоката криза, в която дружеството се срина след скандала с манипулираните емисии.

Преди около седмица Надзорният съвет най-накрая одобри компромисен вариант, но определено не и намаление. Така сега се предвижда 30 на сто от бонусите за изпълнителните мениджъри да не се изплащат веднага, а да бъдат превърнати в акции на VW. Те могат да бъдат продадени по-късно при определени условия.

Световният скандал със софтуер, намаляващ показанията за замърсяващите емисии на дизелови автомобили, избухна през септември миналата година и засегна силно мастодонта с 12 марки - от Audi до Seat, минавайки през луксозния Porsche. 

През октомври американската Федерална комисия по търговия (FTC) започна разследване по случая. Късно в четвъртък, броени часове преди края на срока, който бе дал съдията в САЩ за извънсъдебно споразумение, Volkswagen (VW) се съгласи да поправи или да изкупи обратно приблизително 500 хил. дизелови автомобила в САЩ, оборудвани със софтуера за манипулиране на вредните емисии. 

Повече по темата четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Атанасио
преди 7 години
Ще дойдете на мойто ,че трябва таван на заплатите и печалбите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
power grid
преди 7 години
Kорупцията безочието и наглостта са характерни черти на *** ценности.Тия вместо да отидат в затвора за измама искат бонуси.Ето затова ЕС е *** тотален ***.Но сочат нас с пръсти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още