IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спасението на Peugeot придобива очертания

Влизането на Dongfeng във френския производител получава зелена светлина

11:46 | 18.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Спасението на Peugeot придобива очертания

Изпадналият в ликвидна криза автомобилостроител Peugeot е постигнал според вътрешни източници споразумение с китайския си партньор Dongfeng и френската държава за предстоящата капиталова инжекция.

Съответният Меморандум за разбирателство ще бъде подписан в рамките на няколко дни, съобщи китайската компания, цитирана от DPA. В споразумението се предвижда Dongfeng и правителството в Париж да инвестират по 800 милиона евро в Peugeot и да получат в замяна дял от по 14 на сто. Това ще намали дяла на фамилията Пежо от 25,4 на сто до 14 на сто и тя ще изгуби правата си на двоен вот, които сега й осигуряват 38,1 процента от правата на глас. Представителите й в Надзорния съвет от четирима ще станат двама, а Тиери Пежо вече няма да е негов председател, предава Ройтерс.

Чрез продажбата на акции на съществуващи акционери Peugeot иска също да набере повече пари – до общо три милиарда евро. Говорител на Dongfeng заяви, че компанията ще даде своето становище относно случващото се с Peugeot в сряда. Именно тогава Peugeot ще представи своите финансови резултати и се очаква да даде по-подробна информация за плановете. 

Клауза от споразумението предвижда също така тримата акционери (Пежо, държавата и Dongfeng, които ще имат по 14 на сто от групата) да не могат да увеличават участието си в продължение на 10 години, като основната цел е да се ограничи влиянието на китайската компания в групата, даваща работа на близо 90 000 души във Франция.

Окончателното споразумение се очаква да бъде подписано в края на март при посещението на китайския президент Си Дзинпин, след което ще се проведе и извънредно общо събрание, за да се даде старт на спасителната за концерна операция.

Надзорният съвет ще обсъди и създаване на съвместно предприятие между банковия филиал на PSA и испанската банка Santander. Според информация в редица медии операцията ще позволи на френската компания да получи 1 милиард евро. Друга точка от дневния ред ще бъде определянето на датата за встъпване в длъжност на Карлос Таварес начело на групата, очаквано в края на март. Бившият втори човек в Renault влезе в ръководството на Peugeot в началото на януари, за да може да бъде приключен бюджетът за 2014 година. Очаква се утре той да бъде назначен начело на автомобилния бранш на компанията, поемайки официално оперативното управление, докато Филип Варен ще се съсредоточи към приключването на преговорите с държавата и китайския концерн.

Всички тези мерки имат една цел: да се даде нов тласък на автомобилостроителя, който понесе историческа загуба от 5 млрд. евро през 2012 година след срива на европейския автомобилен пазар. През миналата година компанията е „изгорила“ цели 1,5 млрд. евро. Към това следва да се добавят и разходите за закриване на работни места и затварянето на голям завод в близост до Париж.

Затова и сега договорената продажба на акции на Dongfeng и на френското правителство се счита за последния шанс за спасяване на компанията, след като преди това се провалиха преговорите за възможно сътрудничество с General Motors. Американската компания продаде дела си от 7% в Peugeot чрез частно пласиране сред институционални инвеститори. Инвестицията на GM на стойност 320 млн. евро бе част от алианс, целящ спестяване на разходи чрез съвместни доставки и развитие на продукти, което да увеличи финансовите резултати на двете компании в Европа.

Повече за Dongfeng вижте в материала на Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:51 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още