IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спорът за ръководството на Volkswagen продължава

Дългогодишният патриарх на компанията Фердинанд Пиех може да загуби мястото си в нея

12:05 | 20.04.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Пиех (вдясно) не успя да дръпне стола на Винтеркорн. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Пиех (вдясно) не успя да дръпне стола на Винтеркорн. Снимка: Ройтерс

Мениджърският спор в най-големия европейски автомобилен концерн продължава. Висшите бордове на Volkswagen планират в близко бъдеще да се срещнат, за да сложат окончателен край на кризата. Целта на срещата на членовете на Президиума на Надзорния съвет е да бъде постигнато „разумно съжителство на председателя на Надзорния съвет Фердинанд Пиех и главния изпълнителен директор на Volkswagen Мартин Винтеркорн“, пише Handelsblatt, като се позовава на източници от мениджмънта. Разбирателството между двамата трябва да функционира, твърди той. Следващата среща трябва да се проведе преди редовното годишно Общо събрание на 5 май.

Мощният „патриарх“ Пиех не успя миналия четвъртък с плана си да отстрани Винтеркорн. Той не успя да убеди нито един от другите водещи мениджъри в Надзорния съвет в предложението си. Срещата обаче е ескалирала почти до бунт срещу Пиех, пише в неделя Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. 

Пиех първоначално е отказал упорито Винтеркорн да остане в концерна и да подпише съответната декларация в негова подкрепа заедно с останалите петима членове. Според FAS  той е поискал компенсация срещу доброто си поведение. Според  Bild am Sonntag той дори е обвинил своя братовчед и съсобственик на компанията Волфганг Порше, че е искал да го убие. Петте други членове на надзорния съвет - Бернд Остерлох, Бертолд Хубер, министър-председателят на Долна Саксония Щефан Вайл и Щефан Волф, обаче са били твърди. Те са отказали всякакви отстъпки пред Пиех и са били готови, ако е необходимо, да го помолят да подаде оставка.

През уикенда зачестяват спекулациите, че настроението срещу Пиех се изостря и дори неговият пост не е сигурен. „Старият трябва да си тръгне!“, заявява член на Надзора, пожелал да остане анонимен, и цитиран от Bild am Sonntag. Освен това вестникът пише, че 14 от 20 члена на борда са готови да гласуват срещу Пиех, което би било достатъчно за нужното мнозинство от две трети. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:11 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още