IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съд одобри сделката на Volkswagen с щатските власти

Концернът ще плати общо 4,3 млрд. долара за уреждане на наказателното разследване

22:21 | 21.04.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В съдебното „добавено време“ от скандала с дизеловите автомобили (Дизелгейт), германският автомобилен концерн Volkswagen премина през важно препятствие. Американски съдия даде благословията си за извънсъдебното споразумение с американското Министерство на правосъдието, което предвижда плащане на общо 4,3 милиарда долара (4,0 милиарда евро) за уреждане на наказателното разследване.

Решението бе обявено днес шест седмици след като германският автомобилостроител се призна за виновен в заговор и възпрепятстване на правосъдието в схемата за заобикаляне на американските правила за замърсяващите емисии на близо 600 000 дизелови автомобила чрез използване на софтуер, манипулиращ резултатите по време на тестове, предава DPA.

Адвокатът на концерна заяви, че глобата е "адекватна и сериозна санкция".

Сделката предвижда плащане на глоба от 2,8 млрд. долара в САЩ, както и 1,5 млрд. долара по гражданско дело, заведено от правителството. Компанията също така трябва да похарчи 11 млрд. долара за обратно изкупуване на засегнатите коли и да предложи други компенсации. По случая са обвинени седем служители.

VW се е съгласила по силата на споразумението с властите да бъде надзиравана в продължение на три години от независим експерт, който има достъп до документите ѝ и който ще оценява усилията на компанията да се съобразява със законите за околната среда.

Скандалът, станал известен като "Дизелгейт", се разрази през есента на 2015 година, след като бе разкрито, че Volkswagen е оборудвал 11 милиона дизелови автомобила в света със специален софтуер за манипулиране на показателите за отработени газове при проверка.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:49 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още