IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Toyota трябва да плати глоба от 12,5 млн. долара заради предпазен колан

Обезщетението е за тежко пострадало момиче при катастрофа със стар модел на марката

14:10 | 24.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Toyota трябва да плати глоба от 12,5 млн. долара заради предпазен колан

Съдът в град Монтерей, щата Калифорния, осъди след повече от месец изслушвания японската автомобилна компания Toyota да плати обезщетение на 22-годишната Челси Хил, която е останала инвалид след тежка катастрофа. При инцидента предпазният колан на автомобила Toyota 4Runner е увредил непоправимо гръбначния стълб на момичето, съобщава LA Times.

Инцидентът става на 21 февруари 2010 г., когато при скорост от 50 км/ч всъдеходът, произведен през 1996 г., излита от пътя и се удря в дърво. Зад волана е 18-годишен младеж, който е и пиян. Челси Хил получава тежки травми, тъй като седи на средната седалка отзад – единствената, на която коланът минава само през кръста, а не през гърдите на пътника.

По думите не неврохирурга, който е оказал помощ на Челси след катастрофата, предпазният колан „направо я е прерязал на две“ и в резултат на това долната част на тялото и е парализирана. Съдебният състав е изгледал редица видео краш-тестове, при които поставените манекени получават същата травма. Докато тези, чиито колани преминават и през рамото и гърдите, остават в нормална позиция.

След дебат, продължил повече от 4 часа, съдебните заседатели са преценили, че Toyota носи отговорност за травмите на Хил. Те са на мнение, че едва 5% от вината са на момичето – защото се е качило при пиян шофьор, както и че други 5% са на самия водач на автомобила.

Сумата от 12,5 млн. долара ще отиде за покриване на направените до момента разходи по лечението на момичето, както и за бъдещи такива. 4 млн. от сумата е като възмездие за моралните щети на Челси.

Представител на Toyota изрази съпричастност за случилото се, но отказа да признае дефект в конструкцията на автомобила, като отбеляза, че травмите на Хил са получени в резултат от неправилно използване на предпазния колан.

Още новини за автомобили четете в Automedia.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:28 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още