IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Toyota увеличава производството на водородната си кола

Моделът Mirai се продава по-добре от очакваното

10:06 | 24.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Toyota</em></p>

Снимка: Toyota

Производството на първия в света масов водороден автомобил ще бъде увеличено, за да посрещне силния потребителски интерес, съобщават от Toyota. Моделът Mirai бе въведен на пазара в Япония през декември 2014 година, а през тази ще се появи в САЩ и Европа.

Само за месец в японската компания са получили над 1500 поръчки за модела, а планът предвижда през тази година да бъдат произведени едва 700 екземпляра от Mirai. Именно затова в Toyota са предприели мерки за увеличаване на производството, като през 2016 година конвейера ще напуснат 2000 коли, а през 2017 - 3000.

Първоначалният разчет на компанията е предвиждал през първата година да бъдат продадени едва 400 екземпляра от водородния модел на японския пазар. 

За да се увеличи осезаемо интересът на клиентите към водородните коли, трябва да бъде изградена достатъчно удобна инфраструктура. Към момента сравнително голям брой станции за зареждане с водород има само в Япония, големите европейски страни, както и в някои части на Северна Америка. Именно затова в Toyota ще направят нов продажбен план на Mirai, който ще бъде съобразен именно с наличната инфраструктура на отделните пазари, както и с местната политика за екологичните автомобили, сочи информацията.

Представената в края на миналата година Toyota Mirai се произвежда в завода на компанията в Аити, Япония. Автомобилът се задвижва от електромотор, енергията за който се добива в резултат от химична реакция между кислород и водород. Мощността на мотора е 155 к.с., ускорението от място до 100 км/час става за малко над 9 секунди, а доускорението от 25 до 40 км/час отнема 3 сек. С напълно зареден резервоар с водород моделът може да измине 485 км. Самото зареждане отнема между 3 и 5 мин.

Цената на Mirai в Япония е 7,236 млн. йени (приблизително 62 150 долара), а на Стария континент се очаква да стартира от около 48 000 евро. Първият екземпляр от модела бе предоставен на премиера на Япония Шиндзо Абе.

Още за Toyota Mirai четете в Automedia.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още