IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Германия признаха Toyota Mirai за иновация на десетилетието

В топ 10 на класацията място намира и хибридът Prius Plug-in Hybrid

15:30 | 05.10.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Toyota </em></p>

Снимка: Toyota

Toyota Mirai бе призната за най-впечатляващата иновация на отминаващото десетилетие. Автомобилът с горивна клетка оглави класацията на Немския Център за Автомобилен Мениджмънт (CAM) за 100-те най-значителни иновации в автомобилното инженерство.

За да изготви класацията, екипът на CAM, базиран в Бергиш Гладбах и ръководен от проф. д-р Стефан Братцел, е провел детайлен анализ на над 8000 иновации в периода 2005 – 2015. Те са били оценени според тяхната релевантност към пазара и индустрията, както и според степента на иновация.

Журито единодушно е позиционирало на лидерското място първата в света масова водородна кола - Toyota Mirai. Японската машина, чиито доставки в Европа стартират този месец, използва горивна клетка, която трансформира водорода в електрическа енергия и захранва електрически двигател с мощност 155 к.с.

"Автомобилите с горивна клетка (FCV) не генерират вредни емисии, а единственият отпадъчен продукт е вода. Те са лесни за употреба също както конвенционалните автомобили и предлагат дълъг обсег на действие благодарение на големия пробег и краткото време за зареждане, измерими с тези на стандартните автомобили", аргументира се германското жури.

На второ място в подреждането на CAM е позициониран електрическият седан Tesla Model S, а третата позиция е отредена на друг новаторски модела на Toyota - Prius Plug-in Hybrid. На четвърто място е Mercedes-Benz S-Class (асистиращи системи), на пето - VW XL1, на шесто - VW Passat (асистиращи системи), на седмо - BMW 7-Series (асистиращи системи), на осмо - Porsche 918 Spyder, на девето - Mercedes-Benz S300 Bluetec Hybrid, на десето - BMW i3.

Пълната класация не е налична, но от информацията на CAM става ясно, че около половината награди са за иновации, свързани с асистиращи системи за сигурност и свързаността на автомобила.

Още за Toyota Mirai четете в Automedia.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още