IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Властовият спор във VW натовари резултата на Porsche

Концернът продължава да разполага с нетна ликвидност в размер на 2,07 млрд. евро

16:28 | 03.08.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Спадът в цената на акциите на VW през последните месеци се отразява негативно на резултатите на Porsche Holding.

През първото полугодие печалбата след данъци и такси спада до 1,65 млрд. евро, докато година по-рано е била на стойност 1,74 млрд. евро, обяви базираният в Щутгарт Porsche Automobil Holding SE. Porsche Holding държи мажоритарен дял във Volkswagen, като участието е „отговорно“ за по-голямата част от печалбата.  

Книжата на VW загубиха от средата на март около една четвърт от стойността си. Първоначално на курсовете се отрази спорът за властта между изпълнителния директор на производителя Мартин Винтеркорн и вече подалия оставка директор на Надзорния съвет Фердинанд Пиех, а след това концернът бе изправен пред затруднения заради слабия пазар в Китай.

Въпреки това Porsche SE продължава да очаква за цялата година печалба в диапазона между 2,8 до 3,8 млрд. евор.

Концернът продължава да разполага с нетна ликвидност в размер на 2,07 млрд. евро – заради плащания на данъци и лихви малко по-ниско ниво от края на 2014 г., когато бе в размер на 2,27 млрд. евро. В края на годината се очаква сумата да е в диапазона между 1,7 и 2,3 млрд. евро – в зависимост от това дали след влизането си в Inrix, водещ световен доставчик на информация за трафика в реално време, Porsche ще осъществи още придобивания. 

Декларираната цел на Porsche Holding е да инвестира средствата си "по веригата на автомобилната стойност" и така да действа като автомобилен холдинг.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:50 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още