IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volkswagen изтегля SEAT от Русия

Ниските продажби и общата икономическа ситуация провокират този краен ход

10:01 | 19.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: SEAT </em></p>

Снимка: SEAT

Продажбите на SEAT в Русия ще бъдат преустановени от 1 януари 2015 г., съобщава Ройтерс, цитирайки съобщение на Volkswagen Group Rus.

"Прекратяването на продажбите на нови автомобили SEAT на територията на Русия е провокирано от свиването на сектора, в който е представена марка, както и от общата икономическа ситуация в Русия и от колебанията на валутния курс", заявява говорителя на руското подразделение на Volkswagen Group пред агенцията.

Именно автомобилният бизнес е сред най-големите губещи от спада на руската икономика през тази година, провокиран от санкциите на Запада срещу позицията на Москва в кризата в Украйна, както и от спада в цената на петрола, уточнява Ройтерс.

Продажбите на нови автомобили в Русия са намалели с 10% през октомври спрямо резултатите от същия месец на миналата година. За първите десет месеца на годината спадът е дори по-голям – 13%.

Що се отнася до представянето на SEAT в Русия, то може да се определи като нищожно. Едва 78 продажби е реализирала марката през октомври, а за първите десет месеца на годината продажбите достигат 1 324, или с цели 57% по-малко от същия период на 2013 г.

Именно 2013 г. е била най-добрата за SEAT в Русия. Тогава испанската марка е записала общо 3 375 продажби.

По-рано този месец компанията Volkswagen спря за няколко дни производството в завода си в Калуга. Причината отново бе свързана с кризата в Украйна. Русия е шестият по големина пазар за германския концерн, който през 2013 г. пласира общо 303 000 нови автомобила в страната.

Още новини с автомобилна тематика четете в Automedia.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още