IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volkswagen се връща към растежа през януари

В Китай основната марка отчита най-добрия си месец досега

18:54 | 12.02.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Продажбите на Volkswagen Group отново растат през януари благодарение на търсенето в Китай, където основната марка VW отчита най-добрия си месец досега въпреки скандала "Дизелгейт", предава Ройтерс.

Доставките на групата, която включва Audi и Porsche, са нараснали с 3,7% до 847 800 през януари, уточни компанията. През декември продажбите се понижиха с 5,2%, като концернът отчете първия спад на годишните си продажби от 2002 г.

Растежът на продажбите на Volkswagen мина на негативна територия за първи път от около четири години и половина през април 2015 г., което засили натиска върху автомобилопроизводителя да реши проблемите, проявили се при отстраняването на дългогодишния председател на надзорния съвет Фердинанд Пиех.

Ситуацията се влоши, след като Volkswagen призна през септември, че е манипулирал данните от тестовете в САЩ за вредни емисии на дизеловите си автомобили, като около 11 милиона автомобила по света може да имат инсталиран незаконен софтуер, който извършва подправянето.

През януари доставките на групата Volkswagen в Китай бележат растеж от 15,4%, а в Европа - 1,8 на сто. Във всички други райони доставките са се понижили. Най-голям е спадът в Русия и Бразилия - съответно от 29,5 и 38,8 процента. Заради икономическия срив клиентите там заобикалят отдалече шоурумите на производителите.

Доставките на автомобилите с марка Volkswagen са нараснали с 2,8% до 521 400 по света благодарение на растежа с 15,4% в Китай.

През миналия месец компанията отложи изненадвщо публикуването на финансовите си резултати за 2015 г., както и годишното си акционерно събрание, докато се опитва да определи точно цената на "Дизелгейт".  

Повече за скандала можете да прочетете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
Stone_Kold
преди 8 години
ти след 5 или 10 години когато сегашните моделите станат ценово по достъпни за обикновенните хорица няма да си го купиш само защото преди 10 годин е имало дизел гейт? 4е и по цигарите слагат какви ли не гнусотий ама хората пак ги искат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 2
Ivan.r
преди 8 години
Аз мисля, че влиянието на дизелгейт основно ще намали стойността на търговската марка и ще урони репутацията й. С други думи ще извади swag от VolkSWAGen
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Stone_Kold
преди 8 години
Volkswagen се връща към растежа през януари В Китай основната марка отчита най-добрия си месец досегаало инвеститоритееее къде е кризата?къде са лошите от4ети от дизел гейта?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още