IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volvo и Dongfeng получиха разрешение за сливане

ЕК одобри сливането на двете компании, а това не е добра новина за германския Daimler

20:54 | 08.05.13 г.
Автор - снимка
Създател
Volvo и Dongfeng получиха разрешение за сливане

Европейската комисия е одобрила сливането на шведския производител на камиони Volvo с китайската Dongfeng Group, които искат да заменят Daimler на лидерския пост в света в камионното инженерство. Сливането не застрашава конкуренцията на пазара в ЕС, обяви в сряда в Брюксел органът по конкуренцията, цитиран от Ройтерс. Следователно няма да бъде започната задълбочена проверка, тъй като комисията не вижда причина за това. 


През януари шведската компания обяви, че ще придобие 45% от бизнеса с камиони на концерна Dongfeng. Цената на сделката бе 5,6 млрд. йени, което съответства на 700 млн. евро.

Според Volvo след сливането компанията ще стане "най-големият производител на камиони в света". В момента лидерската позиция се държи от Daimler.

Освен камиони и автобуси Volvo произвежда също и автомобилни части. Автомобилният производител Volvo Car пък вече не е част от тази компания. Той бе купен от китайския Geely Group преди няколко години и няма нищо общо със сегашното сливане.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:44 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още