IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

VW трябва да дооборудва поне 3,6 млн. коли в Европа

Засегнатите модели са с 1,6 литрови мотори

09:02 | 10.10.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Изпадналият в криза заради умишленото манипулиране на нивата отделяни вредни газове германски производител Volkswagen ще трябва да викне за сервизна акция за преоборудване 3,6 млн. автомобила в Европа. При тях става дума за „моторно-техническо напасване“, заяви говорител на Министерството на транспорта на Германия, позовавайки се на данни на  германската Федерална служба по моторен транспорт (KBA). В момента тя проверява какви мерки трябва да предприеме VW по отношение на скандала.

Според Spiegel концернът ще се откаже от производството на следващия модел Volkswagen Phaeton, който трябваше да се появи на пазара в края на 2016 г. 

При виканите в сервизите коли става дума за тези с дизелови 1,6 литрови мотори, поясни говорителят на ведомството. Колко автомобила с 2- и 1.2 литрови двигатели ще са засегнати, засега не е ясно. KBA имала нужда от „още няколко дни“, за да провери техническите данни на VW. Автомобилният производител предостави в сряда на службата предложения и времеви план за начина, по който може да бъдат отстранени засегнатите от скандала

По-рано през седмицата прокуратурата на германския град Брауншвайг обискира централата на концерна във Волфсбург и други градове. Целта на мерките е запазване на документи и данни, които  да предоставят информация за точните действия на тези служители от компанията, които са участвали в манипулирането на емисиите на отработените газове от дизеловите автомобили, както и на тяхната идентичност.

До 78 млрд. евро може да коства дизеловият скандал на Volkswagen Group, сочат изчисленията на швейцарската банка Credit Suisse, цитирани от CNN.

Повече за скандала можете да прочетете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още