IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

VW връща 125 хил. коли в сервизите в Южна Корея

Местните власти глобяват германския концерн с 11,6 млн. евро - най-високата глоба за единично нарушение в страната досега

11:34 | 26.11.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
VW връща 125 хил. коли в сервизите в Южна Корея

Заради обвиненията в манипулиране на стойността на отработените газове Volkswagen ще върне в Южна Корея 125 хил. автомобила. След няколко теста при редица модели на марките VW и Audi от началото на миналия месец местното Министерство на околната среда е установило сериозни отклонения от нормата, предава Ройтерс.

Освен това германският концерн ще бъде глобен от местните власти с 14,1 млрд. вона (11,6 млн. евро). Тестовете са доказали, че при коли с дизелови двигатели VW е разкрасявал резултатите, заяви ведомството в четвъртък.

До 6 януари местното подразделение на Volkswagen следва да представи конкретен план за сервизна акция за 125 522 дизелови коли. Засегнати са автомобилите с двигател EA-189, които са продадени между  2008 и 2015 г., включително и популярният в страната Tiguan.

„Днешните мерки в Корея са подобни на това, което правят и други държави – Германия нареди сериозна сервизна акция, докато в САЩ дори се обмисля възможността германската компания да изкупи обратно всички засегнати коли“, казва анализаторът на Samsung Ештър Им. 

„Но това е най-високата глоба в страната за автомобилен производител за единичен случай досега и може да пренареди пазарните дялове“, поясни още той.

Властите добавят, че проверяват и 15 други дизелови двигатели на производители, като резултатите ще са налице до април. Това създава неприятна степен на несигурност в момент на забавяне на продажбите на вносителите на 11-ия по големина автомобилен пазар в света, пояснява Ройтерс.

Продажбите на германските дизелови автомобили набират все по-голям дял на южнокорейския пазар, дълго доминиран от местни играчи като Hyundai Motor и Kia Motors.

Но пазарният дял на вносните коли пада от 15,7 на сто през септември до 12,34 на сто през октомври, най-ниският дял от юли 2013 г., показват данни на Korea Automobile Importers & Distributors Association.

Продажбите на Volkwagen падат от 2 901 регистрации през септември до само 947 през октомври. Сред вносителите пазарният дял пада от 14,2 на сто през септември до 5,4 на сто през октомври. 

Всичко за скандала във Volkswagen четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:47 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
vivankata
преди 8 години
Защото лошата реклама си е пак реклама.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Императорът
преди 8 години
Защо въпреки туй костенуркаджийските акции така подскачат нагоре-нагоре?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още