IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въпреки Тръмп... BMW строи завод в Мексико

За тях ще е "много по-добре" да го направят в САЩ, казва новият президент

18:14 | 16.01.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<span style="font-family: Tahoma, Verdana, Geneva, Arial, Helvetica, sans-serif; color: rgb(153, 153, 153);">Първата копка на новия завод в Сан Луис Потоси. BMW&nbsp;няма намерение да се отказва от инвестицията. <em>Снимка: BMW</em></span></p>

Първата копка на новия завод в Сан Луис Потоси. BMW няма намерение да се отказва от инвестицията. Снимка: BMW

Германската BMW Group ще продължи строителството на завода си в мексиканския град Сан Луис Потоси въпреки натиска от бъдещия президент на САЩ Доналд Тръмп, съобщи говорител на компанията.

Тръмп, който ще встъпи в длъжност в петък, отново предупреди BMW, че ако настоява да създава работни места в Мексико, той ще наложи на автомобилите им 35% вносно мито за територията на САЩ. Новоизбраният президент потвърди заканата си в интервю за германския таблоид Bild.

От централата на BMW в Мюнхен обаче отвърнаха, че плановете за завода в Мексико не се променят. В него трябва да се произвежда Серия 3, най-масовият модел на баварците, а продукцията ще бъде предназначена най-вече за Северна и Южна Америка. В момента BMW произвежда "тройката" в Германия и в Китай.

Първата копка на новия завод в Сан Луис Потоси. BMW няма намерение да се отказва от инвестицията

Тръмп заяви пред Bild, че BMW трябва да построи завода си в САЩ, защото така щяло да е "много по-добре" за самата компания. Той се оплака, че макар моделите на Mercedes да били честа гледка в Ню Йорк, германците не си купували достатъчно коли на Chevrolet, за да върнат жеста. Аз съм защитник на свободната търговия, но не на всяка цена, добави бъдещият държавен глава. По-късно той добави в Twitter, че "Автомобилните компании и други, ако искат да правят бизнес в нашата страна, трябва да започнат отново да произвеждат нещата тук".

Заводът на BMW в Спартанбърг, Южна Каролина. Според германците той осигурява, пряко и косвено, над 70 000 работни места в САЩ

От BMW обаче коментираха, че компанията се чувства "съвсем у дома си" в САЩ и не вижда поводи за притеснение. Баварците изчисляват, че осигуряват 70 000 работни места в Америка, пряко и косвено. Заводът на групата в Спартанбърг, Южна Каролина, е един от най-големите й, натоварен с производството на популярни модели като X3, X5 и X6.

Заплахите на Тръмп вече принудиха Ford да се откаже от изнасянето на едно от производствата си в Мексико. Toyota и GM също са прицел на нападките на новия президент. General Motors  обаче не се поддава на натиска засега

Още подобни новини четете в Automedia.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:19 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 20 rate down comment 2
Eon
преди 7 години
"Той се оплака, че макар моделите на Mercedes да били честа гледка в Ню Йорк, германците не си купували достатъчно коли на Chevrolet, за да върнат жеста."Моля??? Тоя май бърка строя ми се струва, това се правеше едно време между републиките на СССР.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още