IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Waymo съди Uber за 2,6 млрд. долара

На 3 октомври става ясна датата на началото на процеса по същество

09:19 | 21.09.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

По време на напрегнато съдебно заседание съдията Уилям Алсъп е позволил на адвокат на американския стартъп за споделено пътуване Uber да разкрие, че Waymo на Alphabet Inc. настоява за обезщетение от 2,6 милиарда долара за серия от откраднати търговски тайни. Понастоящем за девет търговски тайни се твърди, че са компрометирани от Антъни Левандовски, бивш инженер на Waymo, който по-късно продаде своя стартъп на обвиняемата компания, предава TechCrunch. 

Адвокатите на Waymo, които са премисляли дълго време дали да се опитат да запазят сумата неразкрита, твърдят, че тя е базирана на документи на Waymo и Uber, които са били предоставени само на адвокатите. Според TechCrunch тези 2,6 млрд. долара са максималната сума, за която настоява Waymo. Понастоящем няма информация от първа ръка за това, дали тези предполагаеми търговски тайни са били действително използвани от Uber.

Съдия Алсъп е разкритикувал адвокатите на Waymo, че не са успели да приложат разумни графици за изслушването. По-голямата част от изслушването се е фокусирала върху това дали на Waymo трябва да му бъде предоставено „Предложение за продължаване“, което ще забави процеса.

Допълнителното време ще даде на Waymo възможността да изследва нови доказателства. Адвокатите на Waymo цитират 64 хил. изображения, които Левъндовски е взел за предполагаемата собствена информация. Възможно е тези снимки или скрийншотове да са начина Левъндовски да запази собственост върху търговските тайни на Waymo, като същевременно изтрие оригиналните файлове.

Адвокатите на Uber вярват, че Waymo просто се затруднява в намирането на нови търговски тайни и доказателства за процеса. Съдия Алсъп обаче е внимавал за мотивацията на двете страни и е поискал от двата правни екипа да изкажат по-скоро своите аргументи за това дали датата на съдебния процес трябва да бъде отложена.

Засега се очаква процесът да започне по същество на 10 октомври и да трае три седмици. Адвокатите на Waymo са предложили нова дата за старт - 5 декември, като делото следва да приключи до две седмици. Очаква се съдията да вземе решение за това кога процесът ще започне, на 3 октомври. Той е помолил двете групи да се подготвят за старт на 10 октомври. 

Waymo предяви иск в началото на тази година, претендирайки, че бившият инженер Антъни Левандовски е изтеглил повече от 14 хил. конфиденциални файла, преди да напусне и да създаде своята компания за самоуправляващи се камиони Otto, която Uber придоби през август 2016 г. за 680 млн. долара. Uber уволни Левандовски в края на май. Мениджърът е отказал да свидетелства по делото, възпрепятствайки способността на Uber да се защити срещу претенциите на Waymo.

Uber отрича да е използвала каквито и да е търговски тайни на Waymo. Изборът на жури във федералния съд в Сан Франциско ще започне на 10 октомври.

В продължение на месеци Waymo се надяваше да получи доклад за "дю дилиджънс" за 2016 г., който Uber е извършил, преди да придобие компанията на Левандовски. Waymo се надяваше, че той ще хвърли светлина върху това, което Uber е знаел за изтеглените файлове от Левандовски, и кога Uber е разбрал за това. Федерален апелативен съд разпореди през миналата седмица на Uber да разкрие този отчет. В молба до съда от събота Waymo заяви, че докладът съдържа критични доказателства, които налагат по-нататъшно разследване, което не може да бъде завършено до 10 октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още