IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За и против миенето на колата през зимата

Вижте какво препоръчват експерти от Русия

18:20 | 22.01.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Любителите на автомобили никога не са на едно мнение за това какво означа "чиста кола". За част от тях това значи ежедневно посещение на автомивка, докато други се сещат за нещо подобно много по-рядко. Тези противоречия са особено силни през зимата. Ето и мнението на руския експерт Максим Строкер от изданието "Автовзгляд":

"В условията на големия град зимата често се асоциира не с чист и бял сняг, а с киша и луга. Затова феновете на честото миене на колата са на мнение, че през този сезон това е още по-важно. На първо място автомобилът е чист и не цапа дрехите, ако случайно се докоснете до него. На второ - солта и останалите химикали, които щедро се изсипват на пътя, често се полепват по колата заедно с останалата мръсотия. Съответно, за да се избегне корозия, е нужно по-често и по-старателно миене.

Аргументите против обаче изглеждат доста по-сериозно. Ако се говори за корозия от гледна точка на химията, това е процес по обмен на йони между атомите на метала и йоните на солите, който всъщност представлява взаимодействие между каросерията на автомобила и същата тази киша на пътя. Още от уроците по химия в училище сме наясно, че повечето химически реакции зависят от температурата - когато е по-топло, те се случват по-бързо.

С други думи - при отрицателни температури металът на практика не ръждясва, дори напълно да е покрит с кора от сол и кал. Ръждата се разпространява при затопляне, което означава, че едно измиване на автомобила не го предпазва от корозия. Още повече, че за пълно отстраняване на солта от каросерията трябва да се измие и дъното на превозното средство. А това е нещо, за което малцина се сещат.

Доста по-неприятно е и друго последствие от измиването. Когато върху замръзнал автомобил се изливат струи топла вода, боята на свой ред "преживява" жестока смяна на температурите. В нейния вътрешен слой се образува огромно напрежение, което обикновено води до пукнатини.

Освен това след измиването остава влага, която няма как да бъде отстранена. Много шофьори са наясно с този проблем и затова старателно подсушават дръжките на вратите и уплътнителите на прозорците. Това обаче невинаги дава резултат и се случва след измиване вратата на автомобила да замръзне и да не може да се отвори.

Излиза, че през зимата е по-добре автомобилът изобщо да не се мие. Или ако се налага, това трябва да става в отопляеми автомивки или подземни паркинги. Тоест, на място, където автомобилът може да остане поне половин час след миенето, за да може да изсъхне напълно.

Съвети за безопасно шофиране през зимата вижте в Automedia.bg

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
ing5rov
преди 8 години
"Излиза, че през зимата е по-добре автомобилът изобщо да не се мие."Гениално !!! И април месец даже и собственика ше се чуди каква марка е колата му ! Убихте коня с лопатата !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още