IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ахилесовата пета на Великобритания

Бързият ръст на цените на жилищата подхранва задлъжнялостта на домакинствата, които вече са на дефицит

13:25 | 05.02.16 г. 1
Ахилесовата пета на Великобритания

На фона на срива на фондовите борси и несигурните перспективи пред световната икономика САЩ и Великобритания успяха да приключат годината с най-силния икономически растеж сред развитите страни, подпомогнати от потребителските разходи.

За Великобритания обаче се виждат някои предупредителни знаци. Домакинствата отново харчат повече, отколкото печелят, а основният виновник за това е ръстът на цените на имотите, пише Wall Street Journal.

Бързото нарастване на цените на имотите подхранва убеждението сред собствениците на жилища, че те ще се справят с дълговете. Това обаче е рисковано убеждение заради по-ниската ликвидност на имотите, които трудно се реализират във време на затруднения, отбелязва изданието.

Това означава също така, че по-малките икономически спадове има опасност да се трансформират в по-големи спадове в потреблението, ако хората станат прекалено загрижени за своите нужди от парични средства. Евентуален спад на цените на жилищата пък може да остави още едно поколение „под вода”, т.е. да дължат на кредиторите повече, отколкото струват имотите, които са придобили.

Откакто стигнаха дъното си през 2012 г., цените на имотите във Великобритания са се повишили с 21% и са малко под нивата, отчетени през 2006 г. с приспадане на инфлацията, сочат данни на Банката за международни разплащания. Задълженията на домакинствата, които значително намаляха след финансовата криза през 2008 г., сега отново бързо се увеличават. Делът на спестяванията от общите доходи на британците е на рекордно ниско равнище, а темповете на ръст на кредитирането са най-бързи от кризата от 2008 г. насам.

Дефицитът на домакинствата на Острова се изчислява на 2%, показват данните на британската служба за национална статистика. Това означава, че те са на практика нетни длъжници и вместо да натрупат спестявания, които да се ползват от други сектори на икономиката, те се разделят с финансовите си активи и затъват в дългове.

Картината във Великобритания контрастира със ситуацията в другите развити икономики, където входящите финансови потоци на домакинствата нарастват повече, отколкото изходящите. Семействата в страната са доста по-оптимистично настроени за личните им финанси в сравнение със западните им съседи и на фона на ръста на цените на жилищата. Икономистите предупреждават, че това ги прави силно уязвими при евентуално забавяне или срив на пазара.

Последният път, когато домакинствата в САЩ и Великобритания бяха в подобна ситуация, е между 2004 и 2007 г. Тогава балонът на пазара на имоти доведе до рязка корекция, но пътищата им се разделиха през последните пет години, отбелязва изданието.

В момента домакинствата в САЩ са в по-здравословна позиция въпреки по-слабия от обичайния ръст на доходите. Бързият ръст на цените на имотите на Острова пък накара много британци да се впуснат в инвестиции на пазара с цел печалба, които може да се окажат погрешен ход.

Някои икономисти смятат, че е малко вероятно сегашният темп на растеж на жилищата да се поддържа и очакват забавяне и на икономиката като цяло при забавяне на пазара. Подобна ситуация в момента се наблюдава в Канада.

Тенденциите се следят от британската централна банка, която се опита да овладее ипотечното кредитиране заради изгодните лихви. Опитът обаче остана без успех заради някои данъчни предимства на собствениците, особено на имоти с цел отдаване под наем.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:10 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Иван Митев
преди 8 години
Все още във Великобринаия не зачитат, че страдат от лошо влияние на прилагана сгрешена парична система.При запазване на тази държавна грешка Великобритания е обречена на катастрофална криза.За спасение е потребно подобрение на парична система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още