IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Активността на най-горещите пазари на имоти в Канада вече се "охлажда"

Ръст на лихвите в САЩ може да доведе до ръст и на лихвите по ипотеките в Канада, което допълнително би ограничило активността

10:35 | 31.05.16 г.
Активността на най-горещите пазари на имоти в Канада вече се "охлажда"

След седем години на силни ръстове на пазара на имоти в Канада, за които много анализатори предупреждаваха, че ще приключат със спукване на балона, вече има признаци и на забавяне на продажбите в двата най-горещи града на страната, съобщава Ройтерс.

Според икономисти и агенти по недвижими имоти пикът на пазара в страната вече е отминал, допълва информационната агенция. “Охлаждането” на пазарите в Торонто и Ванкувър може и да ги приведе в съответствие с останалата част на икономиката на страната.

Това би било добра новина за купувачите на жилища, които от години се борят с “войните” по търговете за имоти в двата града, представляващи около 54% от пазара на имоти в Канада. Дори и някои брокери на недвижими имоти приветстват идеята за по-спокоен пазар.

През последните пет години цените на жилищата и в двата града драматично се увеличиха – с 41% във Ванкувър и с 45% в Торонто, според данни на Канадската асоциация за недвижими имоти. Сезонно изгладени, жилищните продажби в Торонто намаляват с малко под 2% през март спрямо февруари и остават стабилни през април. Във Ванкувър спадът за март е минимален – 0,3%, но през април се ускорява до 1%.

Все пак на годишна база активността и в двата града все още отбелязва ръстове, макар и с много по-бавни темпови.

Според икономисти ръстът на лихвите в САЩ може да доведе до ръст по доходността на канадските облигации и оттам – и по лихвите на ипотеките. Това допълнително би охладило пазара на имоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:49 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още