IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралия засилва натиска върху чуждите собственици на имоти

Придобилите недвижимости в нарушение на закона имат срок до ноември да си признаят, в противен случай ги грозят огромни глоби и затвор

12:34 | 07.05.15 г. 1
Австралия засилва натиска върху чуждите собственици на имоти

Австралия продължава да засилва натиска върху чужденци, придобили имоти в страната в нарушение на закона за чуждите инвестиции, пише онлайн изданието GlobalPropertyGuide.com.

Правителството дава срок до ноември на прегрешилите да си признаят и да разкрият вложенията си. След това те са заплашени от три години затвор и огромни глоби.

Съгласно новите правила чужденци, придобили имоти в Австралия в разрез със закона, са заплашени от глоба в размер на 127 500 австралийски долара (малко над 100 хил. щатски долара) и три години затвор за физически лица и 637 500 австралийски долара (почти 500 хил. щатски долара) за юридически лица.

Трети страни, съдействали за незаконна инвестиция в недвижимост в страната – например брокери и юристи, ще плащат глоби от съответно 42 500 австралийски долара (малко над 33 хил. щатски долара) за физически и 212 500 австралийски долара (166 230 щатски долара) за юридически лица.

Премиерът Тони Абът за пореден път коментира, че чужденци купуват имоти в разрез с правилата и така напомпват цените на жилищата в страната. Той подчерта, че правителството иска да е уверено, че местните купувачи са на „равна нога“ с чуждите и не са изтласквани неправомерно от пазара на жилища.

Чужденците трябва да искат специално разрешение от австралийската агенция за чужди инвестиции, за да могат да купят имот в страната. Чужденци не могат да купуват съществуващи жилища в Австралия, а само нови и при условие, че сделката няма да доведе до недостиг на жилища за австралийците.

Много от чужденците, купили имот в страната, обаче са намерили начин да заобиколят правилата. Според финансовия министър Джо Хоки в момента се разследват повече от 100 такива случая.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:27 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
redcretin
преди 8 години
Бая противоречие има тук:"Той подчерта, че правителството иска да е уверено, че местните купувачи са на равна нога с чуждите и не са изтласквани неправомерно от пазара на жилища.Чужденците трябва да искат специално разрешение от австралийската агенция за чужди инвестиции, за да могат да купят имот в страната. Чужденци не могат да купуват съществуващи жилища в Австралия, а само нови и при условие, че сделката няма да доведе до недостиг на жилища за австралийците."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още