IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралия затяга правилата за чуждите купувачи на имоти

Правителството се опитва да подобри достъпността на жилищата въпреки опасенията, че новите мерки ще имат спорен ефект

13:01 | 25.02.15 г.
Австралия затяга правилата за чуждите купувачи на имоти

Австралия планира да наложи специални такси на чужденците, които купуват имоти в страната, както и да санкционира нарушителите на новия закон за чуждите инвестиции в страната, съобщава Ройтерс.

Експерти обаче поставят под съмнение опитите на правителството да направи жилищата по-достъпни.

Министърът на финансите на страната Джо Хоки се надява да събира по около 200 млн. австралийски долара годишно от таксите, които ще плащат чужденците, купуващи имоти. За имоти на стойност до 1 млн. долара таксата се очаква да е около 5 хил. австралийски долара, а за всеки допълнителен 1 млн. към стойността на жилищата ще се плащат още 10 хил.

Правителството на Австралия предвижда да създаде и регистър на чужденците, които купуват имоти в страната, и да налага глоби на нарушителите на новия закон за чуждите инвестиции. Санкциите могат да достигнат и една четвърт от стойността на имота, възможна е и принудителната му продажба.

Мерките, които Австралия предприема, вероятно имат общо с наплива на китайци през последните години. На пазара на имоти в страната се излива неспирен поток от китайски капитали – кои легални, кои не съвсем, а през 2013 г. Китай стана основният източник на чужди капитали в сектора на имотите в Австралия.

Водещите градове в Австралия – Сидни и Мелбърн, където живее и една трета от населението на страната, са съответно трети и шести в глобалната класация на най-недостъпните пазари на жилища в света.

За 12-те месеца до края на октомври 2014 г. цените на жилищата в Сидни се увеличиха с 13%. Заради резките ръстове регулаторите препоръчаха на банките да ограничат рисковото кредитиране, както и данъчните „дупки“.

Експерти обаче поставят под съмнение ефективността на мярката, тъй като чуждите купувачи на имоти в Австралия не се състезават за жилищата, към които се стремят купувачите на първи собствен дом.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още