IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британските жилища са поевтинели през юни най-силно от девет месеца

Цените са паднали с 0,2% до средно 195 055 паунда

14:31 | 02.07.15 г.
Британските жилища са поевтинели през юни най-силно от девет месеца

Цените на жилищата във Великобритания отбелязаха най-силния си спад от девет месеца през юни в резултат на забавянето на пазара, отчитат от Nationwide Building Society.

Цените са паднали с 0,2% до средно 195 055 паунда (304 500 долара), посочват от кредитора в съобщение, цитирано от Bloomberg. Същевременно годишният темп на растеж се забавя до 3,3%, най-слабият от две години, спрямо 4,6%.

„Това затвърждава постепенната низходяща тенденция, която се наблюдава от средата на 2014 г.", казва главният икономист на Nationwide Робърт Гарднър. „Ръстът на цените продължава да изпреварва този на доходите, но пропастта се затваря благодарение на възстановяването на годишния ръст на заплатите.”

Рекордно ниските цени на кредитите подкрепят търсенето на имоти на Острова, докато недостигът в предлагането захранва продължителния ръст на цените. Управителят на Английската централна банка Марк Карни заяви в сряда, че поддържа мерките, въведени преди година с цел да се ограничи рисковото ипотечно кредитиране заради инерцията на жилищния пазар.

По данни на централната банка кредиторите в страната са одобрили 64 434 ипотеки през май. През април този брой беше 67 580 – най-високият от 14 месеца.

Отделен доклад на Markit Economics, също оповестен днес, разкрива, че ръстът в строителството се е ускорил през юни. Индексът на компанията за сектора е нараснал до 58,1 пункта от 55,9 през май, над нивото от 50 пункта, което сочи растеж. Данните за юни са най-високите от февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:34 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още