IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брокери не очакват спад на цените в Гърция

Гръцкият имотен пазар не реагира толкова силно при кризи, както този в България

09:35 | 08.07.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Брокери на недвижими имоти не очакват драстичен спад на цените на имотите в Гърция заради кризата. Не се прогнозира и увеличаване на предлаганите за продажба жилища, но е възможно да нарасне делът на продавачите, които ще стават по-гъвкави и склонни към по-голям коментар на цените. 

Това каза за БТА Полина Стойкова, изпълнителен директор на компания, предлагаща имоти зад граница. Според нея, дори и при евентуално излизане на Гърция от Еврозоната, се очаква имотите да продължат да се продават в евро.

"Нищо чудно, ако се премине към драхма, цените на недвижимите имоти да останат в евро, защото съм сигурен, че гръцкият народ не вижда себе си извън ЕС", коментира Орлин Владиков, управител на компания за недвижими имоти и един от основателите и първи президент на Съюза на агенциите за недвижими имоти в България. 

Според него евентуалното преминаване в драхми би било за период от пет - десет години, след което Гърция отново ще се върне в европейското семейство. 



По думите на Полина Стойкова в момента има изчакване в Гърция поради проблемите в банковата система и никой не се втурва да продава имотите си, защото не е сигурен дали след това ще има достъп до средствата си. 

Интересът от българската страна обаче е налице, коментира експертът и допълни, че огледи за покупка са активни, а цените на гръцките имоти започват от 30 - 40 000 евро. Става дума за апартаменти с една спалня край морето, но не на първа линия. 

Компанията предлага в момента над 2 000 гръцки имота с цени от 40 000 евро до имоти над 1 млн. евро в Северна Гърция.

Гръцкият имотен пазар не реагира толкова силно при кризи, както в България

Гръцкият имотен пазар не реагира толкова силно при кризи, както в България, отбеляза Полина Стойкова и напомни за големия спад в цените на имоти у нас в периода 2009 - 2010 г.

Когато започна кризата в Гърция, цените "падаха" с около 8 до 10 на сто на година при стабилно търсене и предлагане, отбеляза Стойкова. Тя изтъкна, че отличните природни дадености, дългият летен сезон, както липсата на презастрояване в страната, и в частност в Северна Гърция, където е основният интерес на българските купувачи, са сред факторите, обуславящи спецификата на местния пазар на недвижими имоти.

Кризата не отказва българина да наема жилища в Северна Гърция

Активен е сезонът на наемния пазар в Гърция, като повечето от къщите по морето вече са заети, отбеляза Полина Стойкова. Търсят се както апартаменти, така и къщи. Българинът предпочита да наеме къща за между 100 и 150 евро на нощ, която да има две или три спални, за да може да се поделят разходите и цената на нощ да достигне между 50 и 80 евро на нощ.

Минималният престой под наем на българите в Гърция е една седмица, но има и хора, които наемат къщи за целия сезон. Наблюденията на експерта показват, че първо проверяваме възможностите за наем на имот например в Северна Гърция, а след това преглеждаме и предложенията на хотелите. 

Сегашната криза не влияе на интереса на българите към наемане на къщи, въпреки че има известно колебание, което най-вече е свързано с това доколко ще има достъп до горива, коментира Владиков.

Всичко по темата "Гърция" - тук!

Още подобни новини четете в Dnes.bg
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:18 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още