IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бъдещият Световен търговски център в Ню Йорк ще е новата Силициева долина

Медийни и технологични компании вече са наели значителна част от офис площите

11:52 | 08.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Новият Световен търговски център в Ню Йорк се очаква да бъде открит официално през ноември. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Новият Световен търговски център в Ню Йорк се очаква да бъде открит официално през ноември. Снимка: архив, Ройтерс

Когато проектът за нов Световен търговски център в Ню Йорк бе одобрен за строеж, никой не е очаквал той да се превърне в Силициева долина в небето. Финансовите компании, които бяха основните наематели в двете кули до 2001 г., в момента са доста по-малко сред новата внушителна сграда, съставена предимно от стъкло и стомана. Сега основните наематели са компании от технологичния, медийния и рекламния сектор, предаде агенция Bloomberg.

"Хората очаква финансовите компании да заемат съществена част от предложеното под наем пространство“, заявява Кристофър Джоунс, вицепрезидент на Нюйорската асоциация за регионално планиране.

Очаква се новата кула на Световния търговски център да бъде завършена през ноември, като тя ще бъде висока 541 метра. Небостъргачът е изграден на мястото на съборените два небостъргача след терористичните атаки на 11 септември 2001 г. Смяната на компаниите, които наемат площи в Долен Манхатън, е все по-видим тренд. В същото време новите фирми, които желаят да наемат офиси, заемат по-малко офис площи, като това кара собствениците на сградата да я попълват етаж по етаж.

Близо 186 хил. кв. метра офис площи все още са незаети в сгради 1 и 4 на бъдещия Световен търговски център, като това ще са и първите завършени здания на обекта. Вече има подписани споразумения за наем на близо 32 хил. кв. м офис площи през 2014 г. За момента няма компания, която да е поискала да наеме по-голяма площ от 9800 кв. м, обясняват от брокерската компания CoStar Group Inc, която следи наемането на офиси.

В сегашната фаза се очаква новият Световен търговски център да достигне 95% заетост на офис площите през 2019 г.
Малко хора обаче се съмняват, че небостъргачът ще бъде изцяло зает. Като се имат предвид новостите в сградата и наемите, които се искат, се стига до бавното наемане на офисите, обяснява Мери Ан Тей, главен изпълнителен директор на CBRE за района на Ню Йорк.

Според нея банките и застрахователните компании в момента са заели едва 1,3% от предложените под наем офиси. При старите сгради близнаци тези компании бяха заели 80 на сто от офисите.

В момента медийни, рекламни и технологични компании са заели близо 33% от площите под наем, докато в старите сгради компании от тези сектори са заемали само 3 процента от офисите.

Други 40% от площите в момента са наети от държавни учреждения. Останалата част наематели са компании предимно от сферата на бизнес услугите и недвижимите имоти.

Част от бъдещите наематели виждат в новата сграда допълване на Силициевата долина. Бъдещият небостъргач предлага всички основни нужди за наемателите, включително и върхови технологии в строителството като например офиси без колони в тях.

В момента известните финансови институции се преместиха към средната част на Манхатън. Банки като Citigroup, JPMorgan Chase & Co. и UBS Group отказаха да преместят офисите си в новия търговски център.

Небостъргачът с разгъната площ от близо 280 хил. кв. м ще бъде най-високата сграда в Западното полукълбо, като в момента е заета на 62%. Строителството се оценява на 3,95 млрд. долара, като това прави небостъргача най-скъпия в света.

Панорамните етажи на небостъргача се очаква да се разпростират между 100-я и 102-я етаж. Те трябва да бъдат отворени до края на юни.

Сградата продължава да е известна сред хората като Кула на свободата. Част от архитектите обаче критикуват изграждането на небостъргача. Според архитекта Майкъл Кимелман небостъргачът изглежда като сграда, която може да се построи навсякъде, където не е Ню Йорк.

В същото време част от наемателите в сградата трябва да преодолеят и страха от тероризъм, след като са заобиколени от мемориала с остатъците от кулите близнаци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още