IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в Лондон спадат с най-бързия си темп от 8 г. през септември

Предварителни данни за цените сочат понижение от 2,7% през септември на годишна база

12:01 | 16.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на жилищата в Лондон спадат с най-бързия си темп от финансовата криза насам, потвърждавайки, че британската столица се представя най-зле на забавящия се пазар, съобщава Bloomberg.

Предварителни данни за цените на жилищата в Лондон сочат спад от 2,7% през септември на годишна база – най-голямото понижение от 2009 г., посочват Acadata и LSL Property Services. Намалението от 0,7% през август бе първото отрицателно четене от 2011 г., след като продавачите в някои от най-скъпите квартали на града, включително Уестминстър, Уондсуърт и Хамърсмит, бяха принудени да понижат цените.

Извън Лондон и Югоизточна Англия пазарът изглежда по-оптимистичен, като цените през септември са нараснали средно с над 3% на годишна база. Въпреки това темпът е най-бавният от края на 2016 г.

В Лондон цените се понижават за шести пореден месец. Ако предварителните оценки бъдат потвърдени, средната цена на жилище в столицата е под 582 хил. паунда (773 хил. долара), което е най-ниската стойност от края на 2015 г.

Спадът ще бъде посрещнат с радост от хората, което изпитват трудности да намерят жилище след години на изстрелващи се нагоре цени. Правителството на британския министър-председател Тереза Мей обяви разширяване на ипотечната програмата „Help to Buy” по-рано този месец.

Песимистичните данни бяха подкрепени от отделен доклад на Rightmove, според който офертните цени в Лондон са намалели с годишен темп от 2,5% през октомври. Макар че са се повишили с 3,1% на месечна база, реалните покупки на тези цени не са сигурни, тъй като купувачите в момента имат по-голям избор, казва директорът на Rightmove Майлс Шипсайд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още