IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в САЩ нарастват по-бързо от очакваното

Свитото предлагане и засиленото търсене подкрепят цените

14:48 | 30.05.16 г.
Цените на жилищата в САЩ нарастват по-бързо от очакваното

Цените на жилищата в САЩ нарастват по-бързо в сравнение с очакванията на анализаторите, показват данните на консултантската компания Zillow, цитирани от онлайн изданието propertywire.com.

През последната година цените са се увеличили с приблизително 5 на сто, показва статистиката на компанията. Това е с почти 3 процентни пункта над прогнозите.

Същевременно се отчита и спад на имотите, обявени за продажба, с 3,4% за една година, което е сериозна спънка пред купувачите на първи дом от една страна заради свития избор и от друга – заради ръста на цените предвид по-слабото предлагане.

Освен дисбаланса между търсене и предлагане, сред основните двигатели на цените са и по-силният ръст на доходите, увеличаването на заетостта и спада на безработицата и ниските лихви по ипотеките, посочва компанията.

По-богат избор от жилища имат купувачите, които търсят апартаменти в градовете и особено в луксозния сегмент, заради по-активното строителство в последните години. В по-ниския сегмент от пазара или при еднофамилните жилища купувачите все по-често стигат до ожесточено наддаване на търгове.

Освен цените на имотите за продажба, компанията отчита и ръст на наемите през последната година – с малко над 3%. Темповете на увеличение обаче се забавят в сравнение с миналата година, когато беше отчетено повишение от 7 на сто.

Най-силен ръст на наемите е регистриран в района на Портланд, Сан Франциско, Сиатъл, Сан Хосе и Денвър.

Очакванията са наемите да продължат да растат, макар и с по-бавни темпове, като за следващите 12 месеца увеличението ще достигне малко над 2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:31 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още