IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дефицит на работна ръка спъва строителството в Румъния

Строителите искат намаляване на данъците върху заплатите

09:20 | 08.09.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Дефицит на работници спъва строителството в Румъния, съобщава днес румънският интернет портал Економика. Плановете на управляващите за осъществяване на големи проекти с европейски средства може да рухнат, защото в Румъния има само 377 хил. работещи в строителството, а за реализиране на обявените инвестиции, дори за част от тях, са необходими 600 хил., посочва Економика, като се позовава на Федерацията на строителните компании. 

Привлечени от по-високите заплати, десетки хиляди румънци заминаха за страни като Германия, Испания, Великобритания или Австрия с надеждата за по-добър живот. Така в Румъния липсват зидари, заварчици, водопроводчици, дори шофьори, съобщава БТА.

Федерацията на строителните компании предупреждава, че, ако плановете на управляващите за усвояването на европейските фондове се осъществят, в  строителството ще бъдат нужни общо 600 хил. работници. Във Федерацията смятат, че трябва да се увеличат заплатите на квалифицираните, за да бъдат привлечени те обратно в страната. За тази цел строителите искат намаляване на данъците върху заплатите.

Друго решение, което предлагат строителните компании, е да привлекат млади хора, мнозина от които в момента предпочитат да останат безработни, отколкото да се квалифицират в строителната сфера.

Като изход от ситуацията се очертава и привличането на работници от Азия, казват от Федерацията, давайки пример с една от компаниите членки, за която скоро ще работят 100 виетнамци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
khao
преди 6 години
имат 377К, обаче и трябват 600 К .. за това дефицита е 600К... това да пишете цифри е все едно китайски ! още в първия абзац имате грешка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още