IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дрезден е новата гореща точка на пазара на имоти в Германия

Цените на новопостроените апартаменти в града са поскъпнали с 47% през последните пет години

15:17 | 22.05.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Коледен базар в Дрезден. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Коледен базар в Дрезден. Снимка: архив Ройтерс

Все повече анализатори на пазара на недвижими имоти сочат източния германски град Дрезден като новата гореща точка в Германия, пише Bloomberg.

„В Мюнхен е твърде скъпо, в Хамбург е твърде скъпо, в Берлин става твърде скъпо, така че инвеститорите търсят следващата най-добра дестинация и това е Дрезден“, казва Роналд Фидлер, директор на местната агенция за имоти Engel & Voelkers.

В Дрезден – столицата на Саксония, на 200 км южно от Берлин, са наблюдава бум на пазара на имоти, който набра инерция с разширяването на германските компании след глобалната финансова криза. Цените на новопостроените апартаменти в града са поскъпнали с 47% през последните пет години, задминавайки средния национален темп от 30% и отчетеното в Берлин повишение на цените от 33%, сочат данни на анализаторската компания Bulwiengesa.

Успешното представяне на града е основната причина той да бъде избран за домакин на срещата на финансовите министри и централните банкери на страните от Г7 следващата седмица.

След обединението на двете Германии историческият център на града е възстановен от бомбардировките през Втората световна война. Това му помогна да възвърне блясъка си и романтичното име отпреди войната - „Флоренция на Елба“.

Въпреки че апартаментите в града поскъпват, цените от 2 800 евро на кв. метър са по-достъпни от тези в Берлин, където купувачите плащат 3 850 евро/кв. м, и далеч по-изгодни от тези в Хамбург и Франкурт – по 4 200 евро.

В завод в близост до центъра на Дрезден Volkswagen AG произвежда седана Phaeton, а в северните му покрайнини се намира голяма фабрика на Globalfoundries за производство на комуникационни чипове и процесори. В сектора на микроелектрониката в града работят 1500 компании с над 48 хил. служители.

Икономическият ръст и все по-популярният университет стимулират най-големите инвестиции в офиси, магазини и хотели от десетилетие. Базираната в Берлин компания за бизнес имоти под наем TLG Immobilien AG обяви, че ще купува имоти в града, за да се възползва от растящите офис наеми, които се повишиха с 13% през последните пет години.

„Дрезден се развива страхотно като образователен център, което означава, че привлича много млади и умни хора и това се забелязва на пазара на имоти“, коментира Никлас Кароф, един от директорите на TLG.

Сред текущите нови проекти около града е реновация на вековен болничен комплекс с гледка към Елба и собствени лозя, както и превръщането на сграда от 19-ти век в единствената оцеляла барокова част на града в апартаментен комплекс. Апартаментите, които вървят с подземно паркомясто, се предлагат на цени от 87 хил. евро за 27 кв. м и стигат до 766 хил. евро за 170 кв. м на най-горния етаж.

Някои обаче далеч не са убедени, че сега е моментът за покупки.

„Мнозина инвестираха погрешно в Дрезден след 1990 г. и загубиха много пари, защото цените на имотите след това паднаха“, припомня Берхард Калуза, директор на Kaluza Consult GmbH в града. „Цените се вдигнаха толкова много, че се опасявам от балон, защото няма достатъчно хора, които да разполагат с достатъчно пари, за да живеят тук и да поддържат подобни цени на имотите.”

Тези, които са оптимисти за пазара, изчисляват, че около 80% от купувачите на жилища в града са от Западна Германия и че дори холандци и италианци го откриват като място за покупка на имот. Фидлер прогнозира 3% годишен ръст на цените на имотите в добрите райони за периода до 2020 г.

Сред другите привлекателни страни на Дрезден за инвеститорите са ниската престъпност, растящото население и доброто управление. Дрезден е един от малкото големи германски градове без задължения, след като използва средствата от продажбата на 48 хил. общински апартамента на Fortress Investment LLC през 2006 г. за изплащане на дълговете си.

Миналата година населението на града се е увеличило от 541 хил. с още 5 500 души, по данни на местните власти. Очаква се населението да нарасне с близо 11% до 2030 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още