IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските банки засилват продажбите на кредити за имоти и проблемни активи

През тази година се очаква трансакциите да достигнат 60-70 млрд. евро, прогнозират от Cushman & Wakefield

18:39 | 27.01.15 г. 2
Европейските банки засилват продажбите на кредити за имоти и проблемни активи

Европейските банки са продали през 2014 г. кредити, свързани със сектора на имотите, и проблемни активи на стойност 80,6 млрд. евро, сочат данни на консултантската компания Cushman & Wakefield, цитирани от Bloomberg.

Обемът на сделките се е увеличил с 26 млрд. евро в сравнение с обема, регистриран през 2012 и 2013 г., взети заедно, отбелязва компанията.

Увеличението се дължи на засиления интерес от страна на американските инвеститори, включително двата големи фонда Cerberus и Lone Star Funds.

През тази година се очаква трансакциите да достигнат 60-70 млрд. евро, прогнозират от Cushman & Wakefield.

Американски инвеститори са придобили 77% от продадените през миналата година в Европа кредити за сектора на имотите и проблемни имоти, отчита още компанията.

Най-големите продавачи през миналата година са били бившата Anglo Irish Bank Corp. и „лошата“ банка на Ирландия. Royal Bank of Scotland Plc. е третият най-голям продавач.

В момента активи на стойност 21,7 млрд. евро се предлагат за продажба в Европа, отчитат от Cushman & Wakefield.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:54 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
Aldebaran de Tauro
преди 9 години
MBS (mortgage backet securities). Голям обем от ипотечни кредити (активи за банката) се събират на едно (pooling) и се продват като нова облигация. Обикновено е разделена на траншове с различен риск за да отговаря на изискванията на различните инвеститори. Паричния поток за отделните траншове се акумулира от плащанията по ипотеките от крайните купувачи на имоти. В случай на дефолт по-рисковите (suport) траншове поемат загубата и така предпазват по-висшите траншове от загуби. Естествено темата е обширна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
nocalled
преди 9 години
защо им са тия "лоши" кредити?! придобиват ли права върху тия имоти?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още