IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евтините кредити дават тласък на амбициозно строителство в Токио

Mitsubishi Estate планира строителството на 390-метров небостъргач до 2027 г.

11:39 | 20.05.16 г.
<p>
	Токио. Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Токио. Снимка: Ройтерс

Ниските разходи за привличане на заемен капитал на големите японски компании дават тласък на амбициозни проекти в областта на недвижимите имоти, съобщава Bloomberg. Един от тях е на Mitsubishi Estate - за най-високата сграда в Япония, която ще се издигне в столицата Токио.

Небостъргачът ще бъде с височина от 390 метра и 61 етажа. Строителството на сградата трябва да приключи през 2027 г.

Този проект, заедно с още 27, ще генерират 10 трлн. йени (91 млрд. долара) в икономиката на Токио, изчисляват от правителството на страната.

Трите най-големи публично търгувани компании за недвижими имоти в страната - Mitsubishi Estate, Mitsui Fudosan и Sumitomo Realty & Development, съобщават, че са на печалба за тримесечието. Компаниите са привлекли големи заеми с ниски разходи по обслужването им.

Анализатори прогнозират, че политиката на централната банка за приемане на отрицателна лихва през януари 2016 г. ще спомогнат за увеличаването на инвестициите в недвижими имоти с 5% до 4,3 трлн. йени през тази година, допълва още Bloomberg.

“Много компании разширяват дейността си, тъй като финансирането е лесно, а тенденцията е към ръст на цените на имотите“, посочва Такаши Ишизава, анализатор в токийската Mizuho Securities. Той обаче предупреди, че пазарът все още остава несигурен заради забавянето на японската икономика.

През 2014 г. правителството на Шиндзо Абе обяви Токио за специална стратегическа зона за международен бизнес. Това накара много строителни компании да започнат да планират строителството на небостъргачи, а цените на офисите и жилищата се повишиха.

Увеличение отчитат и наемите, което накара някои експерти да предупредят за риск от прегряване на пазара в града.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:07 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още