IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансовите регулатори в Германия се готвят за противодействие на имотен балон

Опасенията в страната са, че вливането на ликвидност в икономиката ще засили рисковете от рязък ръст на цените на активите

15:36 | 29.01.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Финансовите регулатори в Германия се готвят за противодействие на имотен балон

Финансовите регулатори в Германия проучват възможностите за борба с потенциални балони в сектора на имотите заради новата програма на Европейската централна банка (ЕЦБ) за изкупуване на активи, пише Bloomberg.

В Германия се опасяват, че вливането на ликвидност в икономиката ще засили рисковете от рязък ръст на цените на активите.

Комисията за финансова стабилност в Германия планира през следващите месеци да излезе с препоръки към правителството за създаването на законова рамка, с която да се установят подобни инструменти, коментира в изявление членът на борда на директорите на Bundesbank Андреас Домбрет.

„Дори и в момента рисковете на пазара на имоти да изглеждат незначителни, все пак трябва да сме подготвени за всякакви сценарии“, посочва Домбрет. „Светът е станал в известен смисъл по-опасен за инвеститорите в недвижими имоти“, коментира още той.

ЕЦБ обяви на 22 януари, че ще започне да изкупува активи за 60 млрд. евро месечно до септември 2016 г. в опит да оживи икономиката и да вдигне инфлацията в еврозоната. Мярката беше въведена въпреки несъгласието на Германия.

Германия е определяна от инвеститорите в имоти като убежище и голяма част от инвестиционния поток е насочен към страната заради силната икономика и добрите перспективи пред пазара. Това доведе и до значителен ръст на жилищата в големите градове на страната.

През миналата година например цените на жилищата в Германия са се увеличили средно с 5,1% - най-рязкото им увеличение от 1993 г. насам, отчита консултантската компания Bulwiengesa. Купувачите – както физически лица, така и инвестиционни фондове, се интересуват от германския пазар заради възможностите за постигане на добра доходност на фона на рекордно ниските лихви.

Домбрет посочва, че потребителите и банките трябва да са подготвени за евентуално увеличение на лихвите. „Договори за ипотеки трябва да се подписват само ако кредитополучателите биха могли да изплатят кредитите дори при по-високи лихви“, допълва той.

Решението на Централната банка на Швейцария да премахне максималния курс от 1,2 франка за 1 евро демонстрира, че пазарите на имоти са доста уязвими от гледна точка на купувачите, които са изтеглили кредит за покупка в чужда валута. В Германия все пак няма особени поводи за опасения. От всички ипотеки в страната, които се оценяват на над 1 трлн. евро, заемите в швейцарски франкове са само около 2 млрд. евро.

Домбрет потвърждава, че балон на пазара на имоти в Германия все още няма, въпреки засилената активност във всички сегменти и резкия ръст на цените на жилищата в най-големите градове (в някои случаи над 20 на сто на годишна база).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:52 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още