IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Goldman Sachs плаща над 2 млрд. долара за делата за ипотечните ѝ облигации

Инвестиционната банка може да достигне до сделка с Министерството на правосъдието на САЩ до няколко седмици, посочват източници

10:42 | 05.06.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Goldman Sachs Group Inc води преговори да изплати между 2 и 3 млрд. долара, за да приключи разследването зa продажбата на ипотечните ѝ облигации, което доведе до финансовата криза, съобщава Bloomberg, позовавайки се на запознати източници.

Според информацията инвестиционната банка може да достигне до сделка с Министерството на правосъдието на САЩ до няколко седмици.

Споразумението е част от по-сериозните усилия на правителството да накара повече фирми от Wall Street да поемат отговорността за кризата от 2008 г. Властите притиснаха трите най-големи американски банки – JPMorgan Chase & Co, Bank of America Corp и Citigroup Inc, да платят повече от 35 млрд. долара под парични средства и облекчаване на потребителите. През февруари Morgan Stanley заяви, че се е постигнала споразумение да плати 2,6 млрд. долара, за да прекрати разследването срещу създаването и продажбата на ипотечните си ценни книжа. Фирмата тепърва трябва да приключи сделката.

Патрик Роденбуш, говорител на Mинистерството на правосъдието, и Тифани Галвин от базираната в Ню Йорк Goldman Sachs отказаха да коментират преговорите по споразумението.

В четвъртък The Wall Street Journal съобщи, че Goldman Sachs и Morgan Stanley са сред банките близо до сключване на споразумения, след като разследващите притиснаха още фирми да се споразумеят за суми, вариращи от няколкостотин милиона долара до няколко милиарда долара.

Преговорите с Morgan Stanley се забавиха заради разногласия относно начина, по който да бъдат описани докладваните нарушения на фирмата в документите по споразумението.

Банките и инвеститорите в цял свят отчетоха милиарди долари загуба, след като се стигна до неплатежоспособност по плащанията по високорискови ипотечни кредити в пакет с ипотечни ценни книжа, карайки стойността на облигациите рязко да спадне.

Goldman Sachs, както повечето други банки, обяви по-рано разследванията срещу себе си и заяви, че оказва съдействие за разрешаването им. През февруари фирмата съобщи, че е получила от главния прокурор на САЩ в Калифорния, част от националната работна група, предупреждение, че разследващите са открили нарушения на федералните закони във връзка с продажбата на ипотечни ценни книжа. Банката тогава обяви, че й е предоставена възможност за отговор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още