IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Голф бизнесът на Тръмп в Шотландия трупа загуби

Американският президент продължава да покрива дълговете и негативните резултати на двата си комплекса, докато клиентите бягат заради името му

12:54 | 11.10.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

От 300-те кристални полилеи до позлатените батерии на мивките в баните Доналд Тръмп напълно преобрази хотел с изглед към едно от най-легендарните голф игрища в света. Членовете му коментират, че харесват промените в комплекса Trump Turnberry в Шотландия, но се съмняват, че американският президент някога ще си върне парите, пише Bloomberg.

“Това е лична инвестиция. Той никога няма да получи възвръщаемост от капитала, който е инвестирал“, коментира Мървин Каплан, член от последните 17 години, докато пие чай в клуба.

Засега прогнозата изглежда доста реалистична. Финансовите отчети на курорта, публикувани през почивните дни, показват, че Тръм се изправя пред нарастващи загуби на Turnberry, както и на другия му голф комплекс в Шотландия. Това го принуждава да инжектира още повече пари, за да покрие загубите.

Загубата на Trump Turnberry, най-голямата инвестиция на Доналд Тръмп извън САЩ, се увеличава повече от два пъти до 17,6 млн. паунда (23 млн. долара) за 2016 г. Приходите на комплекса намаляват с 21% до 9 млн. паунда.

Другият му комплекс, който се намира северно от Абърдийн, също увеличава загубата си – с 28% до 1,4 млн. паунда, а приходите намаляват с 12%, показват отчетите.

Въпреки негативните финансови резултати, последните оповестявания показват, че Тръмп е налял в този бизнес общо 152 млн. паунда (почти 200 млн. долара). Дълговете на курортите също се покриват лично от него, макар че продължават да растат.

Резултатите са сред малкото публикувани за частния бизнес на американския президент и повдигат много въпроси за това дали неговият бранд не губи от блясъка си, отбелязва информационната агенция.

Turnberry е своеобразен тест за бранда Тръмп. Кацнал на ветровития западен бряг на Шотландия, комплексът беше сред най-известните и най-популярни в света през последните десетилетия, преди Доналд Тръмп да го купи през 2014 г. и да си сложи името на табелата.

Според Тръмп комплексът е неговото „бебе“, което го отличава от останалите 14 голф игрища, които притежава в САЩ, Великобритания и Ирландия. И макар че вече е негова собственост, игрището си остава едно от най-добрите в света.

Хотелът със 103 стаи е издигнат като част от разширението на британската железница в селска Шотландия в началото на ХХ век. След като ремонтира хотела и преустрои провежданите шампионати в комплекса през миналата година, Тръмп увеличи и личния си принос за оператора на комплекса почти двойно до 112 млн. паунда.

Неговата компания продължава да налива пари – наскоро беше довършено второ игрище с 18 дупки, което беше открито през юни 2017 г.

Директорите на Trump Turnberry обясняват загубите основно с ремонтните дейности, които са отнели над 6 месеца, макар че комплексът е бил отворен навреме за по-голямата част от голф сезона през 2016 г.

Въпреки че водещото голф игрище на комплекса е изцяло заето и резервирано за почивните дни през септември, заетостта на хотела значително намалява, коментира човек, запознат с бизнеса, пожелал анонимност. Цените вероятно играят роля за това - луксозна стая с изглед към океана струва 599 паунда на нощ, което е около 744 долара.

Синът на Доналд Тръмп Ерик, който пое шотландските операции на бизнеса на баща си след встъпването му в длъжност като президент на САЩ, отказва да коментира. Говорителят на компанията Аманда Милър не е отговорила на запитванията на Bloomberg.

Освен цените името на Тръмп изглежда също оказва влияние. Сам Бейкър, основател на туроператор, който организира пътувания на американци с цел голф, казва, че много негови клиенти избягват игрищата на Доналд Тръмп.

Бейкър посочва, че негови клиенти твърдят, че след като не са гласували за Тръмп, няма да посещават и хотелите му. Самият Бейкър също признава, че не харесва американския президент, но уважава това, което е направил в Turnberry.

Играчите на голф не купуват и екипировката, предлагана в магазините на Тръмп. В магазина на Turnberry дори много стоки се предлагат само под бранда Turnberry.

Може би най-голямата краткосрочна заплаха за Turnberry е възможността Доналд Тръмп да забави възстановяването на British Open - най-старият и престижен голф турнир. Дори и да не се взимат предвид политическите спорове, голф комплекс, притежаван от който и да е президент на САЩ, би донесъл рискове за сигурността и потенциални протести.

Другият голф комплекс на Тръмп – край Абърдийн, още от самото си „раждане“ се сблъска с протести на местното население заради околната среда. Комплексът така и не успя да излезе на печалба. Така през миналата година американският президент беше принуден да отпусне още 1,2 млн. паунда, като общо наля лични средства в размер на 40,6 млн. паунда.

Управителите на комплекса винят лошото време и спада на цените на петрола за загубите, тъй като местната икономика зависи от енергийния бизнес в Северно море.

Надеждите големи голф събития да се реализират комплекса край Абърдийн обаче умират заради политиката на Тръмп.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 10 rate down comment 2
bgMan
преди 6 години
клиентите бягат заради името му щото са геьове
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 4
Tobywolf
преди 6 години
Не желая да адвокаствам на Тръмп, ама тоя човек, ако се прочетат всички "източници", си е направо суперфалирал, бе! То, читав бизнес не му е останал, направо да се чудиш как ще купи един чифт обувки на Мелания!Жив да го ожалиш - би трябвало да е в затвора за дългове поне в 3 -4 държави едновременно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още