IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Зидарите в Австралия вземат по 100 хил. долара годишно

Горещият пазар на имоти в страната и недостигът на зидари повиши сериозно заплатите на работещите в сектора през последната година

15:06 | 27.03.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Преди немного време ресурсният бум в Австралия привлече работници от далечни места, дори от САЩ. Те търсеха астрономическите заплати, които BHP Biliton Ltd. и други компании предлагаха на миньори, шофьори на камиони и водопроводчици, пише The Wall Street Journal.

Сега най-търсени са зидарите. Пазарът на имоти в Австралия прегрява на фона на рекордно ниските лихви и търсенето за зидари никога не е било по-голямо. Това повишава значително парите, които те могат да спечелят, до безпрецедентни нива.

Липсата на достатъчно строителни работници в цялата страна, които да отговорят на спираловидно увеличаващото се търсене за нови домове означава, че един обикновен зидар може да спечели близо 100 хил. щатски долара на година в градове като Сидни. Това не е близо до стойността, която миньорите вземаха по време на пика на ресурсния бум, но е значително над заплатите, които можеха да договорят преди няколко години.

Според 48-годишния предприемач Стюърт Нендерсън зидарите в Сидни, най-горещият пазар за имоти в страната, в момента изкарват средно между 300 австралийски долара (235 щатски долара) и 350 на ден. „Ако погледнем преди две години, един зидар вземаше около 220 до 260 австралийски долара“.

Други зидари твърдят, че е възможно да изкарват повече, в зависимост от нивото на уменията си и вида имот, върху който се работи, както и че заплатите само ще се повишават. Ръсел Крейгтън, зидар, работещ в Сидни, заяви, че заплатите са се повишили с около една трета само през последната година. „Ако се върнем преди 12 месеца, момчетата изкарваха по 300 австралийски долара на ден. Сега те могат да вземат, да кажем, 400 долара“, заявява той.

Графиката показва общия брой на одобрените нови домове в Австралия, както и разделението на пазара на тухли:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 00:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още