IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцката криза може да охлади пазарите на бизнес имоти в Европа

Каквото и да очаква Гърция и еврозоната в бъдеще, пазарът на бизнес имоти започва да удря спирачки

13:43 | 06.07.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Гърция изглежда се приближава все повече към изхода от еврозоната. И макар да е потенциална катастрофа за страната, това всъщност може да се окаже добра новина за бурно развиващите са пазари на бизнес имоти в Европа, пише The Wall Street Journal.

Инвеститорите с изобилие от пари в брой – изливани в икономиката от централните банки, които се опитват да стимулират икономическия ръст, от известно време навлизат все по-дълбоко в по-високорискови сегменти от пазара на имоти в търсене на по-добра възвръщаемост.

Някои се притесняват, че пазарите стават твърде горещи. Гръцката криза обаче и несигурността, която заобикаля бъдещето на еврозоната, могат да помогнат да се избегнат потенциални балони, смята Дейвид Хъчингс, директор инвестиционни стратегии за Европа в консултантската компания Cushman & Wakefield.

На теория това означава, че притеснените инвеститори може да ограничат търсенето си на имоти в еврозоната извън големите градове. „Това не е лоша новина предвид потенциала за силно търсене и (програмата на Европейската централна банка за изкупуване на облигации) да доведат до формирането на неустойчив балон на тези пазари“, обяснява Хъчингс.

Както пазарите на акции и облигации, така и пазарът на недвижими имоти досега приемаше напрежението между Атина и Брюксел, без да загуби равновесие.

За мнозина сегашният бум на пазара на имоти изглежда твърде силен, за да бъде прекратен от кризата в Гърция. Изобилието от капитали, вливащи се на пазара, и сигналите за икономически растеж в региона, включително в страни като Испания, Италия и Португалия, са безспорно положителни фактори, казва Хъчингс.

Укрепващите икономики пък означават, че инвеститорите в имоти могат да разчитат на по-дългосрочен ръст на наемите, което пък вероятно ще поддържа силно търсенето, очаква Андрю Бърел, директор прогнозиране в консултантската компания JLL.

И все пак каквото и да се случи в Гърция, няма как да не окаже известно влияние. Например през лятото, което обикновено е бавен период за нови сделки с имоти, пазарът може допълнително да се забави заради „известна сдържаност при вземането на решения“, смята Нийл Блейк, директор проучвания в Европа в CBRE.

„Макар да ни казват, че всичко е различно от 2012 г., човешката природа и чувството за страх не са се променили, затова не трябва да се изключва вероятността от разпространяване на заразата и известно време ще наблюдаваме повишена волатилност независимо от резултата“, казва Хъчингс.

Каквото и да предстои в бъдеще, европейският пазар на бизнес имоти вече започва да удря спирачки, отбелязва в свой коментар PropertyEU. Миналата седмица компанията за отдаване на жилища под наем в Берлин Ado Properties обяви, че замразява планираното си първично публично предлагане за 400 млн. евро на фона на финансовите сътресения около гръцката дългова криза. Компанията обясни, че IPO-то се отлага за неопределен срок поради пазарната волатилност, причинена от гръцката криза.

Компанията притежава около 13 700 жилища и 700 бизнес сгради в германската столица. Публичното предлагане е насочено към привличане на капитал с цел удвояване на портфолиото на компанията през следващите няколко години.

Италианската компания за имоти Domus Italia също се отказа от плановете си за IPO на борсата в Милано заради лошите пазарни условия.

Заплахата от излизане на Гърция от еврозоната плаши азиатските инвеститори, някои от които се фокусират върху Великобритания, докато страстите се успокоят, казва Ричард Дивал, директор трансгранични сделки за региона на Европа, Близкия изток и Африка в Colliers.

Въпреки това бойкотът на еврозоната от страна на азиатските инвеститори ще бъде временен, допълва той. „Европейските инвеститори все още са изключително активни в еврозоната. Да, ще има малко паника, ако Гърция напусне еврозоната, но след няколко месеца мисля, че бизнесът ще се завърне към обичайния си ритъм.“

Всичко по темата с Гърция четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:25 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още