IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

HSBC спира да предоставя ипотечни кредити на някои китайски граждани

Според медийни публикации банката няма да финансира китайци, ако по-голямата част от доходите и имуществото им идват от родината им

15:57 | 29.01.16 г.
Автор - снимка
Редактор
HSBC спира да предоставя ипотечни кредити на някои китайски граждани

Най-голямата банка в Европа HSBC вече няма да предоставя ипотеки за някои китайски граждани, които купуват имоти в САЩ, съобщава Ройтерс.

Промяната в политиката идва в момент, в който Пекин се бори да се справи с увеличаващата се група граждани, които се опитват да изнесат парите си от страната.

Говорител на банката в Ню Йорк коментира, че новата политика е влязла в сила още миналата седмица, около месец, след като Китай забрани на Standard Chartered и DBS Group Holdings Ltd да провеждат някои валутни операции.

Спадът на фондовата борса, забавянето на икономическия растеж и ниските цени на недвижимите имоти насърчават частни лица и фирми от Китай да прехвърлят пари в чужбина в търсене на по-висока доходност. Това обаче причинява проблеми на Пекин, тъй като отливът на капитали подкопава усилията за насърчаване на националните инвестиции.

Брокерите на луксозни имоти в градове като Ню Йорк, Лос Анджелис и Ванкувър казват, че повече от 80 на сто от заможните китайски купувачи имат връзки с родината. В САЩ например те предпочитат да плащат в брой, като през миналата година обемът на инвестициите им е нараснал до 28,6 млрд. долара от 22 млрд. долара през 2014 г.

HSBC засега отказва коментар кои граждани точно ще бъдат засегнати от мярката. Според медийни публикации обаче това ще са китайците с временни посетителски визи “Б”, ако по-голямата част от доходите и имуществото им идват от Китай.

Говорител на HSBC във Ванкувър изтъква, че банката вече е имала подобни политики и в момента активно ги преразглежда в контекста на местната регулаторна среда, за да определи дали и какви промени са необходими.

Говорителят допълва, че финансовата институция подхожда консервативно по отношение на риска и предпочита да кредитира клиенти, които имат силни връзки с Канада.

Още през миналата година китайските власти съобщиха, че ще стартират система за наблюдение на валутните операции на банките и на клиентите им, които се опитват да купят повече чужда валута. Всички, които са купили повече от максималните 50 хил. долара за година, ще бъдат включени в специален списък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още