IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имотните данъци във Великобритания - най-високи в развитите икономики

Експерти призовават за промяна на системата и преодоляването на проблема с нестабилните цени на жилищата и териториалното планиране

15:18 | 12.11.13 г. 1
Имотните данъци във Великобритания - най-високи в развитите икономики

Данъците върху имотите във Великобритания са най-високите от развитите световни икономики, според изследване на Policy Exchange, цитирано от онлайн изданието Property Wire. Експертите смятат, че системата трябва да бъде променена.

В доклада, който разглежда положителните и отрицателните страни на въвеждането на нови данъци върху земята и жилищата, се отбелязва, че на Острова годишно трябва да бъдат строени по 1,5 млн. нови жилища до 2020 г., за да може да се облекчи достъпът на хората до пазара с цел покупка на собствен дом.

Общинските данъци, държавният налог, данък наследство и данъкът върху печалбата от продажба на имоти допринасят за една ситуация, в която приходите от имотни налози във Великобритания са два пъти по-големи от средното ниво в останалите развити държави. Според доклада британците плащат около 60 млрд. паунда годишно. Това представлява 4,1% от БВП на страната спрямо 1,8% средно в останалите държави от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). В Германия например този дял е 0,9%.

Документът критикува някои предложения напоследък, например да се въведе т. нар. "данък имение" за имоти на стойност над 2 млн. паунда. Според авторите подобен налог би наказал онези, които живеят в малки, но скъпи жилища и някои хора, които ще трябва да го плащат, няма да разполагат с нужните доходи да го покрият.

Освен това има сериозни причини да се намали гербовият налог. От 1997 г. държавата непрекъснато го увеличава - докато в началото на този период нивото му е било 1% за всички жилища, закупени за над 60 000 паунда, в момента той е на различни нива, достигащи до 7%.

Вместо да се променят данъчните нива, според авторите на изследването най-добрият начин да се намалят разходите за наем и собственост и да се преодолеят някои проблеми, като например нестабилността на цените на жилищата и системата за планиране. Те призовават властите да се ангажират за строителството на 300 000 нови жилища годишно между 2015 и 2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
stoiloff
преди 10 години
Икономистите и политиците ще ни върнат във каменната ера! Но пък това е добре! Ще ги сготвим и изядем :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още