IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестициите в бизнес имоти достигнаха 130 млрд. долара през тримесечието

Глобалната инвестиционна активност се разширява и на второстепенните пазари

10:47 | 09.04.14 г.
Инвестициите в бизнес имоти достигнаха 130 млрд. долара през тримесечието

Обемът на директните сделки с бизнес имоти в глобален мащаб е нараснал с 23 на сто през първото тримесечие на годината спрямо същия период на миналата година до 130 млрд. долара, сочат данни на консултантската компания JLL.

Двигател на продължаващия ръст на инвестициите е разпространяването на активността до повече пазари, тъй като инвеститорите търсят по-добра възвръщаемост, посочва Артур де Хааст от JLL. Увеличава се обаче и капиталът, насочен към директни инвестиции в бизнес имоти, допълва той.

Търсенето остава силно на водещите пазари на бизнес имоти, но интересът, който инвеститорите проявяваха към по-второстепенни пазари през миналата година, вече също започва да се материализира в реална инвестиционна активност, посочват още от компанията.

Обемът на инвестициите в бизнес имоти в Америка се е увеличил с 61% до 61 млрд. долара, като САЩ затвърждават позициите си на водещ пазар, предпочитан както от вътрешни, така и от чуждестранни инвеститори.

Обемът на инвестициите в Европа се е повишил с 14 на сто до 46 млрд. долара през първото тримесечие на годишна база. Неликвидните преди пазари, като например Ирландия, Холандия, Испания и Португалия, се радват на нарастващ интерес и там се отчита изключително силен ръст на инвестиционната активност.

В Германия е отчетено увеличение на инвестициите с 50 на сто, като там преобладават портфейлните сделки.

Трансакциите в Азия, които отчетоха рекорд през 2013 г., отбелязват лек спад през първото тримесечие спрямо второто – до 23 млрд. долара спрямо 27 млрд. долара година по-рано. По традиция обаче първото тримесечие е по-спокойно за пазарите от региона, а експертите очакват обемът на инвестициите в бизнес имоти да надмине този от миналата година.

Изключение от тенденциите през първото тримесечие в Азия е Япония. Заради повишението на данъка върху продажбите от април повечето инвеститори, решили да навлязат на пазара, побързаха да го направят през първите три месеца на годината. Така обемът на инвестициите записа ръст от 17 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още