IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестициите в бизнес имоти в Европа с над 30% ръст в началото на годината

Първото тримесечие е най-доброто за пазара от 2007 г. насам

12:46 | 24.04.15 г.
Инвестициите в бизнес имоти в Европа с над 30% ръст в началото на годината

Инвестициите в бизнес имоти в Европа са нараснали с над 30 на сто през първото тримесечие на годината спрямо първото тримесечие на миналата година, отчита консултантската компания CBRE. Това е и най-силното увеличение от 2007 г. насам.

Обемът на инвестициите в сектора възлиза на малко под 55 млрд. евро. Така за последните 12 месеца обемът на инвестициите в бизнес имоти на Стария континент достига почти 240 млрд. евро, пише в доклада на компанията.

Най-голям принос за този ръст имат пазарите в Белгия (190% до 839 млн. евро), Чехия (184% до малко под 900 млн. евро), Италия (159% до почти 1,9 млрд. евро), Испания (153% до почти 3 млрд. евро) и Норвегия (148% до малко над 2,2 млрд. евро).

Съществен ръст е отчетен и на инвестициите в бизнес имоти във Великобритания – 64% до 9,6 млрд. евро, както и в Дания – със 74% до 972 млн. евро.

Стабилно се представят през първото тримесечие пазарите във Франция и Ирландия, където е регистрирано увеличение на инвестициите в бизнес имоти от по 7 на сто. В Германия има обаче лек отлив на инвестиции в сектора на бизнес имотите, като спадът достига 3%.

В Централна и Източна Европа като цяло, с изключение на Чехия, през първите три месеца на годината се наблюдава спад на инвестициите в сектора на бизнес имотите. Най-силен е той в Полша – 51%, въпреки че страната се наложи като водещ пазар за региона.

Продължава и спадът на инвестициите в бизнес имоти в Русия. През първото тримесечие той достига 15 на сто на годишна база до 396 млн. евро. В останалите по-малки пазари от региона общият спад достига 8 на сто на годишна база.

Наполовина са се свили инвестициите в бизнес имоти във Финландия до 366 млн. евро, което се обяснява с изострените взаимоотношения между Европа и Русия и близостта на някои сектори от финландската икономика с руската.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:49 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още