IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестициите в имоти в балтийските страни достигнаха 855 млн. евро през 2014 г.

Латвия е най-активният местен пазар с инвестиции за близо 317 млн. евро

16:57 | 26.03.15 г.
Инвестициите в имоти в балтийските страни достигнаха 855 млн. евро през 2014 г.

Инвестициите в имоти в балтийските страни са достигнали 855 млн. евро през миналата година, което е увеличение от 8% спрямо предходната година, сочат данни на Colliers International.

Инерцията, набрана след няколко пасивни години, последвали глобалната финансова криза, продължава и през 2015 г., отчитат консултантите.

През февруари на пазара навлезе швейцарската компания за управление на активи Partners Group, като придоби основната част от портфолиото на BPT Optima за 163 млн. евро. Partners Group придобива седем офис и търговски сгради в Талин, Рига, Вилнюс, Каунас и Клайпеда с обща отдаваема площ от 112 хил. кв. м. В портфолиото влиза и терен в полския град Гданск.

В последния си отчет за региона от Colliers International обявиха, че Латвия е най-активният местен пазар с инвестиции за близо 317 млн. евро, следвана от Литва (298 млн. евро) и Естония (240 млн. евро).

Най-активният сегмент в Латвия са площите със смесено предназначение. Основният клас активи в Литва са офисите, докато в Естония най-популярни са индустриалните имоти и търговските площи.

Балтийският пазар на имоти традиционно се възприема като продължение на скандинавския и основните инвеститори са фондове и мениджъри на активи с капитал основно от скандинавските страни и Русия. Напоследък обаче са се появили нови инвеститори от Западна Европа, както и местни играчи. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още