IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищата в Мадрид и Барселона са доста по-евтини от други европейски градове

Най-скъпи са новите имоти в градския център на Монако, където цените достигат 80 хил. евро на кв. м

13:03 | 20.05.15 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Монако води в класациите на най-скъпи нови и луксозни жилища. <em>Снимка: freeimages.com</em></p>

Монако води в класациите на най-скъпи нови и луксозни жилища. Снимка: freeimages.com

Цената на квадратен метър жилищна площ за нови, луксозни или използвани имоти е значително по-ниска в Барселона и Мадрид в сравнение с други големи европейски градове, сочат данни от доклад на агенцията Coldwell Banker, цитирани от портала Kyero. Докладът сравнява цените на жилищата в Монако, Прага, Рим, Милано, Париж, Малта, Берлин, Лондон, както и двата испански града.

Данните сочат, че Монако води по цени на нови и новоизграждащи се имоти в градския център, като там те достигат 80 хил. евро на кв. метър, значително повече от Лондон, Милано, Париж и Рим, където цените са съответно 11 500 евро/кв. м, 10 500 евро, 10 000 евро и 8 500 евро. В Мадрид средната цена на кв. м е 5 600 евро, а в Барселона – 5 500 евро. В дъното на класацията са Берлин, Малта и Прага.

По отношение на луксозните жилища класацията остава почти същата, въпреки че в Монако цената се понижава до 60 хил. евро на кв. м. Същевременно цените на луксозните жилища в градския център се повишават в другите градове, като достигат 25 хил. евро/кв. м в Париж, 18 хил. евро в Лондон, 14 хил. евро в Милано и 11 500 евро в Рим. В Мадрид и Барселона цените на кв. метър също са по-високи в градския център до 9 хил. евро и 7 500 евро съответно.

На пазара на препродажби на използвани вече жилища двата испански града са в средата на класацията, като в Барселона средната цена е 4 200 евро/кв.м, а в Мадрид е със 100 евро по-ниска.

Данните сочат още, че предлагането на нови жилища и новоизграждащи се проекти е доста ограничено в повечето градове, особено в центровете им.

Докладът разкрива също средната площ на имотите, които се купуват от чужденци във всеки град. Милано и Мадрид са начело в тази класация, с по над 200 кв. м, следвани от Париж и Рим, с по 180 кв. м. В Барселона средната площ на купуваните жилища е 120 кв. м.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 3
redcretin
преди 8 години
Глупотевини от журналисти, нищо ново.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
100 квадрата в центъра на Барселона - половин милион евро. То без пари. Завийте ми два :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още