IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищният въпрос - крайъгълен камък в кампаниите на кандидат-кметовете на Лондон

Повече достъпни жилища, общински строителни фирми и мерки за контрол на наемите са сред обещанията на кандидатите

10:43 | 04.05.16 г.
Автор - снимка
Редактор
Жилищният въпрос - крайъгълен камък в кампаниите на кандидат-кметовете на Лондон

Изборите за кмет в Лондон ще се проведат на 5 май и жилищните проблеми на града очаквано са в началото на списъка в кампаниите, пише онлайн изданието TheMoveChannel.com.

Цените на жилищата в 28 от 33 квартала на града в момента са най-малко 10 пъти по-високи от средните годишни заплати. В най-скъпите квартали - Кенсингтън и Челси, цените са 38 пъти над средния годишен доход на домакинствата, отбелязва изданието.

Когато Кен Ливингстън беше избран за кмет на Лондон през 2000 г., средните цени на имотите в града бяха 5,6 пъти повече от доходите. Сега, при кмета Борис Джонсън, който беше избран през 2008 г., разликата е многократно по-висока.

Не само гласоподавателите, но и агентите по недвижими имоти, предприемачите и инвеститорите също следят каква ще бъде политиката за жилища на достъпни цени. Кандидатът на лейбъристите Садик Хан например обещава, че половината от новостроящите се жилища ще бъдат достъпни.

Според експерти амбицията на Хан е напълно постижима.

Ето какво още обещават отделните кандидати.

Хан смята да събере специален екип, който да работи по изграждането на достатъчно достъпни жилища чрез контакти с инвеститори, жилищни асоциации, организации на местните жители и т.н.

Той планира и ревизия на градоустройствените правила, особено за зоните, където биха могли да се построят повече достъпни жилища, както и специална агенция за отдаване на жилища под наем с идеална цел, която ще работи само с “добри” собственици.

В списъка му със задачи влиза и “списък на срама” – списък с некоректни собственици и наематели, който ще е публично достъпен онлайн.

Кандидатът на Консервативната партия Зак Голдсмит обещава да удвои обема на новото жилищно строителство до 50 хил. жилища годишно до 2020 г. Той планира да въведе и правило, че лондончани първи ще могат да купуват новопостроени жилища в града.

Голдсмит обещава да въведе и правило, според което по-голямата част от новопостроените имоти ще се отдават под наем, а няма да се продават. Той също планира промени при градоустройственото планиране. 

Карълайн Пиджиън, кандидатът на Либерал-демократическата партия, обещава да засили строителството на общински жилища за отдаване под наем и продажба, както и отдаване под наем с опция за покупка от наемателите. За целта тя предлага създаването на общинска строителна компания и специална академия, която да обучава кадри за строителния сектор.

Тя също лансира идеи за справяне с некоректни собственици и също предлага 50 на сто от новите жилища да са в категорията “достъпни”.

Шон Бери от Зелената партия предлага създаването на специален фонд в размер на 500 млн. паунда за жилищно строителство и основаването на специална общинска компания, към която да се прехвърлят публичните парцели и да се подготвят за строителство.

Бери настоява и за основаването на специален съюз на наемателите в Лондон, който да лобира за мерки за контрол на наемите.

Кандидатът на UKIP Питър Уитъл смята да приоритизира жителите на Лондон, които са живели поне 5 години в града, при наемането на социално жилище. Той предлага и създаването на специален регистър на изоставените индустриални терени, които биха могли да бъдат отредени за жилищно строителство.

Той лансира и идеи за контрол на миграцията към Лондон, с което да намали търсенето на жилища.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още