IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищните цени в Дубай може да паднат с до 10% през 2015 г.

Имотите в емирството са поскъпнали с 56% за две години, но вече са се стабилизирали и сега са изправени пред относително лека корекция

17:14 | 28.01.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Жилищните цени в Дубай ще се понижат с до 10% през 2015 г., след като се повишиха с близо 60% за последните две години. Това гласи прогнозата на консултантската компания Jones Lang Lasalle (JLL), цитирана от Ройтерс. Според експертите силната икономика на емирството ще му помогне да избегне повторение на краха на пазара от 2008-2009 г. въпреки срива на цените на петрола.

Пазарът на недвижими имоти в Дубай, едно от седемте емирства в състава на ОАЕ, е сред най-волатилните в света през последното десетилетие, преминавайки през разцвет до крах и отново подем.

От JLL изчисляват, че жилищните цени в Дубай са нараснали с 56% за две години до юни 2014 г., но оттогава са се стабилизирали и сега са изправени пред относително лека корекция тази година.

„Този път мислим, че ще това ще бъде по-измеримо забавяне“, коментира Крейг Плъм, директор проучвания за Близкия изток и Северна Африка в компанията.

Той прогнозира, че жилищните цени в Дубай ще паднат средно с до 10% през 2015 г. Успоредно с цените ще се понижат и наемите.

Около 25 хил. жилищни имота трябва да бъдат готови през 2015 г., което се равнява на около 7% от общата жилищна наличност в Дубай.

„Това е управляемо – предвид това, че населението и доходите растат, бихме очаквали новото предлагане да се усвои“, посочва Плъм. „Не предлагането е причина за корекцията, а фактът, че цените се повишиха твърде много.“

Икономиката на Дубай вероятно се е разширила с около 4,5% през 2014 г. и ръстът ще се ускори над това ниво в идните години, прогнозира представител на правителството през декември.

ОАЕ е основен износител на петрол, но самото емирство Дубай има пренебрежимо малък добив и според JLL сривът на цените на петрола би оказал незначително пряко влияние върху неговия пазар на имоти, поне засега.

Спадът на капиталовия пазар в Дубай обаче (местният индекс се е понижил с 30% спрямо върха от юни 2014 г.) вероятно е подкопал доверието на инвеститорите, посочва Плъм.

Спадът на цената на петрола съвпадна с укрепването на щатския долар спрямо основните валути. Курсът на дирхама в ОАЕ е обвързан с долара, поради което Дубай стана по-скъпа дестинация за много чуждестранни посетители и инвеститори.

„Това би могло да окаже леко влияние върху чуждестранните купувачи на имоти в ОАЕ, но общата картина няма да се промени“, смята Плъм.

Най-големите групи купувачи на имоти в Дубай през миналата година са от Индия, Великобритания и Пакистан, сочат официалните данни. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още