IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищните наеми в Москва се сринаха след санкциите

Компании от Европа и САЩ изтеглят своите служители от руската столица

11:01 | 24.11.14 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Жилищен комплекс в Москва.&nbsp;<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Жилищен комплекс в Москва. Снимка: архив Ройтерс

Наложените от западните държави санкции на Русия започнаха да се отразяват и на имотния пазар там. Наемите на апартамент в Москва са спаднали осезаемо през тази година, предаде агенция Bloomberg.

Оттам обясняват как в началото на годината е било възможно да си плащаш наема за жилище в Париж, само от получаването на рентата от апартамента в Москва. Всичко обаче се е променило покрай кризата в Украйна. Руското нахлуване там е довело до сериозен спад в търсенето на жилища под наем в Москва. 

В същото време рублата се срина спрямо еврото с 11% от началото на март досега. Откакто президентът Владимир Путин изпрати войски да завземат администрацията на полуостров Крим, наемите в Москва са спаднали дори и с 20% в някои райони.

В момента от имота си в Москва получавам по 970 евро на месец, а в предградието на Париж плащам по 1400 евро, обясни Тимур Панков, който живее във Франция в момента. „В момента губя пари. Преди можех да покривам разходите си със средствата, които получавах от московското жилище. Сега вече това е невъзможно“, обяснява Панков пред медията.

В момента пазарът на недвижими имоти в Русия се опитва да се пребори със създалата се ситуация и санкции, наложени от ЕС и САЩ. Проблемите с имотите обаче допълнително влошават и без това тежката икономическа ситуация в Руската Федерация. Сериозен удар имаше и върху енергийния сектор на страната, след като от юни насам цената на суровия петрол се е понижила с около 30%. Това докара руската икономика на ръба на рецесия.

Търсенето на апартаменти под наем в Москва се стопи, след като европейските и американските компании изтеглиха своите работници от страната след наложените санкции, обяснява Джордж Шеремски, независим брокер на недвижими имоти в Москва. В момента обемите при наемите на апартаменти са спаднали с две трети в сравнение със сделките от миналата година.

В момента чужденците в Москва държат около 66% от високия клас имоти. За деветте месеца на годината търсенето на такива апартаменти е спаднало с 10%, обясняват от Intermark Savills, руският партньор на международния брокер Savills. Според тях до края на годината наемите ще паднат с нови 10 на сто.

Москва се нарежда и сред десетте най-скъпи градове за живот. Руската столица в момента е на осмо място по наеми на апартаменти, като преди нея в класацията са Лондон, Монако, Ню Йорк, Хонконг, Бермудските острови, Токио и Париж, сочат данните на Global Property Guide.

В момента за жилище от 120 кв. м в Москва се плащат средно по 5158 долара, а в Париж – по  5317 долара. Наемите в Лондон пък са средно по малко над 11 000 долара на месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 4
STRAHO
преди 9 години
" Руското нахлуване " "' Владимир Путин изпрати войски да завземат администрацията на полуостров Крим,"===Явно има указания, задължително в статиите да има подобни словосъчетания! :))) Нищо че самият Пентагон не може да посочи доказателства за това и си го признава съвсем открито. Тук обаче явно са ги задължили да приемат твърдението за ФАКТ. А може вместо горецитираните словосъчетания да се напише просто " От как настъпи кризата в Украйна" или нещо от сорта. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 0
ДХДО
преди 9 години
" имаше и друго правило също много добро - жилището да струва 3 годишни брутни заплати..":-) по силата на това правило, средния българин може да разчита в най добрия случай на подсилена палатка с верандичка отпред ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 26 rate down comment 2
mick
преди 9 години
Ааа да имаше и друго правило също много добро - жилището да струва 3 годишни брутни заплати.. Колкото и странно да изглежда, но нарушаването на това правило води до внос и почти никакво производство. Никаква поддръжка..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 31 rate down comment 3
mick
преди 9 години
Лошо няма. Балонът в цените на активите е най-лошият възможен. Прави икономиката неконкурентна и всички минават само на внос. И при нас е така. Колкото по-рано хората разберат, че правилото "един имот се изплаща за 10 години от наеми" е в основата на конкурентната икономика. Толкова по-добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 2
michaelis
преди 9 години
Москва беше по едно време най-скъп град за живеене. Са защитавам руснаците относно санкции манкции ама не мое да балонясват така наемите и те кат при нас преди кризата, наще съвсем бяха откачили 300K бонбона беше апартамент в Лозенец София wtf да не сме Манхатън ве ?!?! Та сега и тея ше слезнат малко на земята, че 5кила $ наем, 5 кила ?!?! Лондон са за психодиспансер там няма смисъл от коментар...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 21 rate down comment 4
michaelis
преди 9 години
Москва беше по едно време най-скъп град за живеене. Са защитавам руснаците относно санкции манкции ама не мое да балонясват така наемите и те кат при нас преди кризата, наще съвсем бяха откачили 300K бонбона беше апартамент в Лозенец София wtf да не сме Манхатън ве ?!?! Та сега и тея ше слезнат малко на земята, че 5кила $ наем, 5 кила ?!?! Лондон са за психодиспансер там нямя смисъл от коментар...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 2
bgMan
преди 9 години
Ами това е добре за по-неплатежоспособните руски наематели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 10
michaelis
преди 9 години
Париж, Москва мнооо overprised ама мноо. Тея Лондон те са съвсем откачили, да се опраат, кой е луд да дава ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 16
michaelis
преди 9 години
Европейските и американските служители освобождават място за китайските си колеги, които ше пристигнат на малки групи от 1млн. човека :)) И 1400? за наем в предградията на Париж wtf ?!? Малко кретенясало ми се струва тоя наем, ама да се опраат кой кво иска да плаща
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още