IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Купувачи от Близкия изток засилват търсенето на луксозни жилища в Истанбул

Инвеститорите от Близкия изток се интересуват и от възможностите да купуват имоти, които впоследствие да отдават под наем

11:41 | 30.04.14 г.
Купувачи от Близкия изток засилват търсенето на луксозни жилища в Истанбул

Търсенето на луксозни жилища в престижните райони на Истанбул продължава да се увеличава, като основен двигател са купувачите от Близкия Изток, сочат данните на турската консултантска компания Spot Blue International Property, цитирана от онлайн изданието propertywire.com.

Само през март чужденци са купили 478 имота в Истанбул от 1 362 в национален мащаб, показват данните на турския статистически институт.

Квартали като Бебек и Нишанташъ в европейската част на града и ул. Багдад в азиатската са най-предпочитани от чуждите купувачи на имоти. Това са и районите, привлекли най-много заможни граждани на държавите от Персийския залив.

Инвеститорите от Близкия изток се интересуват и от възможностите да купуват имоти, които впоследствие да отдават под наем. Търсенето им е съсредоточено в предградията Бахчешехир, Сариер, Бейликдюзю, Арнауткьой и Есенюрт.

Този месец в Истанбул се състоя среща на представители на турската власт с потенциални инвеститори от държавите от Персийския залив. Преди това турска делегация посети Катар и Кувейт, за да представи възможностите за инвестиции в имоти.

За инвеститорите от Персийския залив Истанбул е атрактивна дестинация на прага на Изтока и Запада, както и място, което трябва задължително да бъде посетено. Отделно те са привлечени и от мащабните инфраструктурни проекти, които се осъществяват в Турция в момента.

Ръстът на пазара на имоти в Истанбул не може да се сравнява с останалите европейски пазари, докато повишението на цените е съизмеримо с отчитаното в Лондон например. Средно за инвестиция в имот, отдаван под наем, купувачите си подготвят от 150 до 200 хил. долара.

Туризмът също съдейства за позиционирането на Истанбул на челна позиция сред желаните дестинации за инвестиции в имоти на близкоизточните купувачи. Наскоро градът беше обявен за най-добрата туристическа дестинация в света от TripAdvisor.

През миналата година Турция като цяло е била посетена от 35 млн. души, което е с 10 на сто повече спрямо 2012 г., сочат данните на турското министерство на културата и туризма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:44 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още