IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Лошата" банка на Ирландия се подготвя да стане и строител

Проблемът с недостига на жилища в страната се изостря и държавата иска да се намеси там, където частният сектор не успява да се справи

14:37 | 18.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

„Лошата“ банка на Ирландия, която беше създадена, за да акумулира проблемните активи на банките в страната след кризата, се подготвя за нова роля – на строител на жилища, пише FT.

На фона на резкия ръст на цените на жилищата в страната и недостатъчното предлагане премиерът Лео Варадкар определя жилищното строителство като една от ключовите слабости на страната. Затова и той е решил да трансформира Nama с идеята да концентрира в активите ѝ повече земя за строителство.

Nama беше създадена през 2009 г., за да абсорбира проблемните имотни активи на банките, които се наложи да бъдат спасявани. Агенцията вече почти изпълни основната си цел и до няколко седмици ще изплати последните 500 млн. евро от 30-те млрд. евро, които получи, за да се справи с кризата в сектора.

Същевременно икономиката на Ирландия расте силно в момента. За първата половина на годината брутният вътрешен продукт на страната отчете ръст от почти 6% на годишна база. Строителните компании се затрудняват да посрещнат търсенето след 10-годишния застой на пазара. Проблемът е най-сериозен в Дъблин, където търсенето на жилища изобщо не отговаря на предлагането и се очертава сериозна жилищна криза.

Варадкар коментира, че правителството обмисля Nama да се намесва на пазара там, където частният сектор не успява да се справи, защото ценовият ръст достига 12,3% на годишна база.

„Лошата“ банка така или иначе вече е активна на пазара на имоти, като осигури дългово финансиране за строителството на 5 хил. жилища от 2015 г. насам. Други 9 200 жилища, финансирани с нейна помощ, са в процес на строителство.

Идеята на управляващите в Ирландия е агенцията да продължи да осигурява дългово финансиране за строителство, както и да разработва държавни парцели.

Регулаторите обаче предупреждават, че възстановяването на пазара е прекалено рязко и това може да доведе до нови сериозни проблеми за икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още