IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Началното жилищно строителство в САЩ се свива до едногодишно дъно

Ураганите Харви и Ирма доведоха до смущения в строителството на еднофамилни жилища в южните щати

17:43 | 18.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Жилищното строителство в САЩ се понижава до едногодишно дъно през септември, след като ураганите Харви и Ирма доведоха до смущения в строителството на еднофамилни жилища в южните щати, съобщава Ройтерс. Затова по всяка вероятност жилищното строителство ще натежи на икономическия растеж през третото тримесечие.

Началното жилищно строителство се свива с 4,7% през септември до сезонно изгладен годишен темп от 1,127 млн. единици, показват данните на Министерството на търговията. Това е най-ниският темп от септември 2016 г. и трето поредно месечно понижение в началното жилищно строителство. 

В южните щати началното жилищно строителство се понижава с 9,3% до най-ниското ниво от октомври 2015 г. Началното строителство на еднофамилни жилища се срива с 15,3% до най-ниското си ниво от над една година. Южните щати генерират близо половината от жилищното строителство в САЩ.

Разрешителните за строеж се понижават с 4,5% до годишен темп от 1,215 единици, а в южните щати те се свиват с 5,6 на сто.

Дори преди ураганите да връхлетят САЩ, жилищното строителство беше достигнало почти стагнация тази година на фона на недостиг на строителни площи и на квалифицирана работна ръка, както и заради поскъпващите строителни материали.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още