IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наемите на жилища в САЩ растат по-бързо от цените им

Ниските лихви по ипотеките са направили покупката на жилище в страната по-достъпна от наема

18:03 | 25.05.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Наемите на жилища в САЩ растат по-бързо от цените им

Жилищните наеми в САЩ са се повишили с 4% през април на годишна база - по-силно от ръста на цените на имотите, които са нараснали с 3% за година, сочат данни, цитирани от PropertyWire.

Наемите са се повишили през април с най-бързия си темп от две години и са задминали увеличението на цените в 20 от общо 35-те най-големи жилищни пазара в САЩ, сочат данните на компанията за недвижими имоти Zillow.

Средният месечен наем е достигнал 1 364 долара, а средната цена – 178 400 долара. Очакванията са ръстът на жилищните цени да продължи да се забавя през втората половина на годината със стабилизирането на пазара на имоти.

Смяната в тенденцията идва след години на силен ръст на жилищните цени. Данните на Zillow сочат, че цените на имотите в САЩ са достигнали пика си през 2007 г., след което се сринаха в периода между 2008 г. и 2010 г. Оттогава те нараснаха бързо, достигайки пиковите си стойности на много пазари.

И макар цените ту да растат, ту да падат през последното десетилетие, наемите бележат стабилно покачване. На практика ръстът на наемите изпреварва този на цените вече няколко месеца на някои от най-горещите пазари в страната.

В Сан Франциско например повишаването на наемите започва да изпреварва това на цените през юли 2014 г., а в Бостън това се наблюдава от август миналата година.

В доклада се посочва също, че ниските лихви по ипотеките са направили покупката на жилище по-достъпна от наема. Купувачите на жилище в САЩ харчат средно около 15,3% от доходите си всеки месец за изплащането на ипотечни вноски. Наемателите пък дават около 30% от доходите си за месечен наем.

През следващата година се очаква ръстът на жилищните цени да се забави допълнително, до 2% годишно, изчисляват от Zillow. През 2014 г. повишението беше 4,9%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още