IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новата цел на строителите: Къщи с нулеви разходи за енергия

Американски строители опитват да проектират жилища с нулево потребление за масовия пазар, но високите цени ограничават търсенето

09:54 | 24.01.15 г. 4
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Жилищата с нулеви разходи за енергия ще стават все по-масови, ако зависи от строителната индустрия, пише The Wall Street Journal.

Домовете, които генерират повече електричество на година, отколкото ползват, от дълго време са разглеждани като нишов продукт за заможни хора, които могат да си позволят построена по поръчка къща. Основният проблем е, че излиза много скъпо да направиш една къща с нулеви разходи за енергия. Голяма част от клиентите не са склонни да чакат няколко години, докато сметките им за ток изплатят инвестицията от хиляди долари в слънчеви панели и енергоефективни прозорци, врати и електроуреди.

Но някои строители, мотивирани от нарастващото търсене от купувачи и от местни регулатори, се опитват да променят това усещане, като проектират такива домове за масовия пазар. Такъв модел за дом New American Home е изложен тази седмица в предградие на Лас Вегас като част от международно строително изложение на Association of Home Builders.

Къщата с площ 538 кв. м е проектирана и построена от търговската група и Blue Heron Design/Build. Тя е показана по такъв начин, че другите строители да могат да включат елементи от дизайна ѝ при строителството на масовите домове в страната. Компанията твърди, че може да построи сходни, но по-малки къщи с нулеви разходи за около 700 000 долара. Blue Heron очаква да продаде тестовата къща New American Home за 2,5 млн. долара.

„Практически ние искахме да докажем с този проект New American Home, че може да предложим най-високото ниво на модерен дизайн, енергийна ефективност и технология на продуктивно ниво“, заяви съдружникът в Blue Heron Тайлър Джоунс, който съблюдава дизайна и строителството на къщата.

По-голяма част от къщите с нулеви разходи генерират основната част от електричеството си чрез слънчеви панели на покривите си. Въпреки това остават свързани с общата електропреносна мрежа за моменти (като например нощно време), когато системата не генерира цялото нужно електричество. В други случаи, например при много слънчево време, слънчевите системи произвеждат повече електричество, отколкото къщата ползва и то бива изпратено по общата мрежа към други потребители. Собственикът на къщата получава известна отстъпка или кредит за това допълнително електричество, което се показва в месечната му сметка за ток.

До момента, основно заради цената им, къщите с нулеви разходи остават малка част от целия пазар. През 2014 г. американското правителство е сертифицирало 370 къщи като „готови за нулеви разходи за енергия“ според обновените си критерии. Преди това то е смятало още 14 500 къщи за близки до изискванията за нулево потребление на енергия.

Meritage Homes е построила 50 къщи с нулеви разходи от 2011 г. и планира да построи още 50 през 2015 г.

К.Р. Херо, вицепрезидент на Meritage Homes, заявява, че компанията му може да постигне статут на нулево потребление на енергия за до 200 000 долара в зависимост от пазара. Следователно, ключът към масовото приемане не е цената, а информирането на повече купувачи за ползите от домовете с нулево потребление на енергия.

„Домовете с нулево потребление на енергия са технологично и финансово достъпни“, заявява той. „сега е въпрос на време потребителят да настигне този потенциал. Това ще отнеме вероятно още три години“.

Някои строители не са съгласни. Строителят на луксозни имоти Toll Brothers например заявява, че „не вижда търсене“ за домове с нулево потребление на енергия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:07 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 1
MZ/X
преди 9 години
Пасиваната къща целогодишно харчи по малко енергия! Не разбирам защо правиш разлика между зимата и лятото?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 4
v_tin
преди 9 години
И какво ще се прави с всички построени електроцентрали- лятото в отпуск, а зимата на работа??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 6
MZ/X
преди 9 години
В ЕС от 2020 първо за обществените сгради, а по късно и за частните сгради ще стане задължителен стандарта на пасивните къщи. Предимството на пасивните къщи е не само пестенето на енергия, а и по чистата околна среда и по малката зависимост от внос на енергийни източници или срив на енергийната система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
bgMan
преди 9 години
Измислени са отдавна, даже се произвеждат по няколко различни технологии.Ако им е скъпо да дойдат и да си ги купят от български производители.Цената на пасивна къща произведена в България е в границите на 2 000 -3 000 евро за м2 в зависимост от изпълнението, а най-добрите енергоспестяващи къщи са по 1 000 евро/м2.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още